Forse kritiek op WAO-plan Hoogervorst
Staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken heeft maandag felle kritiek gekregen op zijn suggestie de aanvulling van het ziektegeld in CAO’s aan te pakken. De VVD’er denkt dat dit een van de mogelijkheden is om het grote aantal WAO’ers terug te dringen. Het aantal arbeidsongeschikten nadert de 1 miljoen.
Wettelijk zijn werkgevers alleen verplicht een zieke werknemer 70 procent van zijn loon uit te betalen. In de meeste CAO’s is echter vastgelegd dat deze werknemers toch 100 procent van hun loon krijgen, meestal al direct op de eerste ziektedag. Het enige wat het kabinet hiertegen kan ondernemen is de desbetreffende CAO’s niet algemeen verbindend te verklaren. Dat is precies het voorstel dat Hoogervorst in een discussiestuk aan het kabinet heeft voorgelegd.
Het niet meer algemeen verbindend verklaren van CAO-afspraken over ziektegeld betekent dat de werkgevers uit de bedrijfstak die niet onder de CAO vallen, zich niet aan de afspraken hoeven te houden. Gemiddeld gaat het slechts om 7 procent van de werkgevers die dan vrij zouden zijn zieke werknemers ’slechts’ 70 procent van het loon uit te betalen.
De vakcentrales FNV en CNV reageerden furieus op het voorstel en in Den Haag keerden de PvdA, het CDA en GroenLinks zich ontstemd tegen de optie die Hoogervorst heeft aangedragen. Ook minister Vermeend van Sociale Zaken nam afstand van zijn staatssecretaris. „Ik heb al in de Tweede Kamer gezegd dat het algemeen verbindend verklaren van CAO’s niet ter discussie staat”, aldus de bewindsman. „Het is ook geen kabinetsstandpunt maar een praatstuk van Hoogervorst.”
GroenLinks heeft premier Kok over de kwestie naar de Tweede Kamer geroepen. Naar verwachting spreekt de Kamer later deze week over de WAO.
Hoogervorst denkt met zijn voorstel het hoge ziekteverzuim en de grote instroom in de WAO tegen te gaan. Als werknemers er financieel niets op achteruit gaan, zullen ze ook niet snel geneigd zijn weer aan het werk te gaan, vermoedt de staatssecretaris. Daarom wil hij alleen nog die CAO-bepalingen algemeen verbindend verklaren waarin werknemers in elk geval een deel van de financiële last dragen. Een stap verder zou zijn geen enkele CAO-bepaling die iets extra’s boven de 70 procent geeft, nog algemeen verbindend te verklaren.
Hoogervorst werd twee jaar geleden openlijk door premier Kok teruggefloten toen hij met eenzelfde voorstel kwam. Ook nu nog is de PvdA faliekant tegen dergelijke plannen. De VVD-fractie steunt Hoogervorst wel. D66 vindt dat de maatregelen niet al in het eerste ziektejaar moeten ingaan.
Volgens FNV-voorzitter De Waal kan Hoogervorst maar beter zijn biezen pakken. „Met zo’n onbetrouwbaar man wil ik niet meer onderhandelen.”