NAVO treedt toe tot coalitie tegen IS
De NAVO wordt lid van de coalitie die in Syrië en Irak strijdt tegen de terreurbeweging IS. Dat hebben de 28 lidstaten woensdag besloten. Het besluit zal donderdag op de NAVO-top in Brussel worden bekrachtigd door de regeringsleiders, meldden betrokken diplomaten.
Bij de door de VS geleide coalitie zijn meer dan zestig landen aangesloten, waaronder alle NAVO-lidstaten. De toetreding van de NAVO als organisatie wordt in Europa vooral als een symbolische stap gezien.
Onder meer Duitsland en Frankrijk zijn er eigenlijk niet zo voor, omdat de militaire alliantie op zelfverdediging is gericht. Maar omdat de Amerikaanse president Trump de NAVO actiever tegen terrorisme wil laten optreden, hebben zij hun verzet laten varen. Ze willen Trump niet met lege handen laten vertrekken, zegt een bron.
NAVO-chef Jens Stoltenberg zei eerder op de dag dat een gevechtsrol voor het bondgenootschap niet aan de orde is. Hij ziet voor de NAVO meer een praktische, coördinerende rol. In het licht van de door IS geclaimde aanslag in Manchester is toetreding tot de coalitie een „krachtige en duidelijke boodschap” van eensgezindheid tegen terrorisme, aldus Stoltenberg.
Minster Koenders van Buitenlandse Zaken zei dinsdag in een Kamerdebat dat de stap vooral symbolische, en geen militaire betekenis zou hebben. Volgens hem volgen er geen nieuwe verplichtingen uit, maar kan het wel „schaalvoordelen” bieden.
Nederland heeft eerder F16’s ingezet voor de anti-IS-coalitie en biedt voor later dit jaar een tanker- en een transportvliegtuig aan. Ook trainen Nederlandse militairen troepen in Irak.