„Heineken mag wel wat agressiever zijn”
Heineken presenteert woensdag zijn eerste jaarcijfers na de dood van Freddy Heineken. Analisten en beleggers kijken vooral uit naar meer duidelijkheid over de aankooptactiek van de bierbrouwer.
Heineken was tot voor kort na Anheuser-Busch (Budweiser) de grootste brouwer van de wereld, maar is inmiddels voorbijgestreefd door het uitdijende Interbrew. Tot twee jaar geleden behoorde Heineken tot de hongerigste brouwers ter wereld. De laatste tijd viste Heineken door zuinigheid of conservatisme geregeld achter het net. Het Britse Bass ging naar Interbrew, het Zwitserse Feldschlösschen Hurliman naar Carlsberg. Carling ging eind vorig jaar nog naar Coors.
Terwijl een analist van Rabo-dochter IRIS meent dat de bierbrouwer weloverwogen zijn aankopen kiest, vindt een analist van Fortis dat het allemaal wel „agressiever” mag. Zij zijn het met elkaar eens dat Heineken nooit een cent te veel betaalt.
Heineken ziet veel kansen in Latijns-Amerika, maar ook daar wil het niet vlotten. Overnamegesprekken met het Braziliaanse Kaiser staan op een laag pitje. Aangenaam verrast waren analisten over de aankoop van het Russische Bravo, begin deze maand. Met een eigen brouwerij in Rusland omzeilt het concern hoge invoertarieven. Bovendien is Rusland een groeiende biermarkt. „Maar Heineken moet in Latijns-Amerika een slag slaan”, aldus de IRIS-analist. Hij denkt aan het eveneens Braziliaanse concern AmBev „al is dat voor Heineken misschien een slok te groot.”
Analisten voorzien een winst voor bijzondere baten en lasten van iets meer dan 700 miljoen euro. Vorig jaar was dat 621 miljoen euro. Daarmee voldoet Heineken aan de in november gedane voorspelling van een winstgroei van zeker 12 procent. De winst per aandeel ligt tussen 1,79 en 1,82 euro. De netto-omzet komt uit op ongeveer 9,14 miljard euro.
Na de dood van Freddy Heineken erfde zijn dochter Charlene de Carvalho de controle over het bedrijf. Zij bezit ruim 50 procent van Heineken Holding, die weer net iets meer dan de helft van de aandelen in bezit heeft van de brouwerij. Hierdoor is de onderneming niet snel over te nemen. „Ik denk niet dat deze constructie op de middellange termijn verandert”, meent de analist van IRIS.