”Bartje” bevat ervaringen van Anne de Vries
De in 1964 overleden schrijver Anne de Vries verwerkte tal van eigen ervaringen in zijn boeken. Dat zegt zoon Anne de Vries in een interview met deze krant. Zaterdag werd in verschillende Drentse plaatsen de honderdste geboortedag van de schrijver gevierd.
Het werk van Anne de Vries was vooral in protestants-christelijke kring populair. Boeken als ”Bartje” (1935), ”Bartje zoekt het geluk” (1940), ”Hilde” (1939) en ”Reis door de nacht” (1951-1958) bereikten elk een oplage van honderdduizenden exemplaren. In de jaren vijftig was De Vries de meest gelezen schrijver van het land.
”Bartje” is geschreven met een pedagogisch doel, zegt Anne de Vries jr., bezig met een biografie van zijn vader. „Het ging hem niet om dat zinnetje „Ik bid niet veur brune bonen”, maar om de reactie van de ouders: „Zoek maar een andere vader en moeder.” Dat had hij eens gehoord in zijn omgeving, daar wilde hij mensen over laten nadenken.”
Autobiografisch is ”Bartje” niet. „De gebeurtenissen berusten niet op feiten uit de jeugd van mijn vader. Maar de sfeer vertoont veel overeenkomst met het gezin waarin hij zelf opgroeide. De ”klabatse” waarmee Bartje werd gekastijd, is zéker autobiografisch.”
Ook ”Reis door de nacht” bevat herinneringen van De Vries zelf. „Daarin heeft mijn vader zijn eigen verzetservaringen verwerkt, maar ook ervaringen van bekenden als Johannes Post.”