Binnenland

Aannemer geeft fraude onderwijskoepel BOOR toe

Drie van de vijf verdachten in de zaak rond de omkoping van ambtenaar Arnold R. (57) ontkenden dinsdag betrokkenheid bij de fraude rond de Stichting Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam (BOOR).

ANP
16 May 2017 14:21Gewijzigd op 16 November 2020 10:33

Een vierde verdachte, de inmiddels failliete eigenaar van een interieurbedrijf, gaf in de rechtbank in Rotterdam toe jarenlang valse facturen te hebben opgesteld ten nadele van de onderwijskoepel. Deze Capellenaar verklaarde „emotioneel te zijn gechanteerd”. „Het bedrijf ging minder en ik had acht gezinnen te onderhouden”, zei hij op de eerste van vier zittingsdagen. „Ik werd in een positie gebracht die ik niet wilde en toen ik dat aangaf, kreeg ik geen werk meer.”

De vijfde verdachte, de echtgenote van de ambtenaar die volgens het Openbaar Ministerie jarenlang salaris kreeg uitgekeerd zonder ervoor te hoeven werken, was niet aanwezig.

De affaire dateert van de periode van 2009 tot 2011. Als hoofd huisvesting van de scholenstichting zou R. in ruil voor geld, goederen en diensten opdrachten hebben verstrekt voor verbouwingen en onderhoud aan de vele openbare schoolgebouwen in de stad. De kwestie kostte de stichting meer dan 700.000 euro en in de nasleep werd ook de toenmalige bestuursvoorzitter geofferd.

De ambtenaar en zijn echtgenote zaten volgens het OM aan de ontvangende kant van de ambtelijke omkoping. Drie andere verdachten faciliteerden de betalingen van steekpenningen. Zo kreeg de ambtenaar het vruchtgebruik van een vakantiewoning in Turkije en werd zijn huis en dat van zijn moeder verbouwd. Zijn echtgenote ontving salaris voor werk op een administratiekantoor, waar zij nooit is geweest. „Ze moest zich beschikbaar houden en dat heeft ze voortdurend gedaan”, zei de hoofdverdachte ter verklaring.

R. zou als tegenprestatie ervoor hebben gezorgd dat aannemers hogere facturen konden indienen. De ambtenaar sprak dat tegen. De aanbestedingsprocedures waren correct gevolgd en met facturen hield hij zich niet bezig, stelde hij. Over de Turkse vakantiewoning waarvoor hij onderhoudskosten betaalde, zei hij: „Ik had het zorgvuldiger moeten vastleggen.”

De zaak gaat donderdag verder. Vrijdag volgt de strafeis.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer