Kerk & religie

Te gematigde imam Rome krijgt ontslag

Voor de tweede keer in een jaar tijd wordt de imam van de Grote Moskee van Rome vervangen. Vrijdag gaat op aandringen van het moskeebestuur de Egyptische imam Abdulwahab Hoessein Gomaa terug naar zijn vaderland.

Van onze correspondent
21 May 2004 19:49Gewijzigd op 14 November 2020 01:15

De Romeinse moskee is de grootste mohammedaanse gebedsruimte van Europa. Ze werd in 1995 door Saudische geldschieters geschonken en opgetrokken op betrekkelijk korte afstand van het Vaticaan. Gomaa zou volgens het moskeebestuur te gematigd zijn. Dat schrijft de Italiaanse kwaliteitskrant Corriere della Sera. Hem wordt verweten zich alleen bezig te houden met religieuze zaken en zich niet te bemoeien met politiek. Daarmee kwam de Egyptenaar, die een jaar geleden door de universiteit van Al Azhar in Caïro naar voren was geschoven, in conflict met een deel van de moslims.

Op 26 maart veroorzaakte een jonge Algerijnse moslim bijna een paleisrevolutie door tegen de autoriteit van de imam in te gaan en een gebed te declameren dat de dood van Hamas-leider Yassin verheerlijkte. Gomaa verliet voortijdig de gebedsruimte, waarop een deel van de 400 aanwezigen openlijk partij koos voor de Algerijn. Het moskeebestuur geeft nu toe aan dit deel van de moskeebezoekers door Gomaa de wacht aan te zeggen. Officieel heet het dat Al Azhar, dat wel eens het ”Vaticaan van de soennieten” wordt genoemd, hem terugroept voor een andere functie.

De affaire heeft ook de kop gekost van de Algerijnse amokmaker. De Italiaanse autoriteiten wezen de Algerijn, die twaalf jaar in Italië woonde en een geldige verblijfsvergunning had, in april uit op grond van vermeend lidmaatschap van een terroristische organisatie.

Gomaa was de opvolger van Moussa, een imam die een jaar geleden onder druk van de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken werd weggestuurd. Hij had in juni vorig jaar tijdens het vrijdaggebed opgeroepen tot de heilige oorlog. Het vertrek van twee imams in een jaar tijd laat zien dat de moslims verdeeld zijn over de vraag welke lijn ze in Rome willen volgen. De Romeinse moskee is -omdat het gebouw op rooms-katholieke bodem staat- symbolisch gezien zeer belangrijk.

De Italiaanse regering treedt streng op tegen imams die vijandige taal uitslaan of verdacht worden van terroristische activiteiten. In een jaar tijd zijn ruim vijf imams uitgewezen of gearresteerd. De laatste is een imam uit Florence die tien dagen geleden werd aangehouden op verdenking een eenheid van al-Qaida aan te voeren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer