Antieke virussen ontwaken in ontdooiende permafrost
Het ontdooien van de permafrost kan ernstige gevolgen hebben voor de volksgezondheid. Allerlei virussen uit de oudheid zullen ontwaken uit een eeuwenlange winterslaap en weer actief worden.
Daarvoor waarschuwden wetenschappers vorige week in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS.
In Siberië ontdekten onderzoekers in 2015 een zogeheten Mollivirus sibericum. In een laboratorium infecteerde het virus met succes een amoebe. Tien jaar eerder ontdekten wetenschappers op de Russische toendra een zogeheten Mimivirus, een enorm virus met liefst 1200 genen – het hiv-virus heeft er bijvoorbeeld maar negen.
Epidemie
Sommige onderzoekers suggereren dat de virussen in staat zijn nieuwe epidemieën te veroorzaken. Die kans bestaat, maar is niet heel groot. „Als je een amoebe bent, moet je je wellicht zorgen maken”, liet Carl Zimmer, van Yale University in New Haven, weten aan nieuwssite Business Insider. „Er zijn geen menselijke ziektekiemen te voorschijn gekomen uit de Siberische permafrost.”
Frankenstein
Er is nog een reden dat de kans op de uitbraak van een nieuwe ziekte erg klein is. Virussen zijn namelijk weinig mobiel. „Ze kruipen niet door de toendra als microscopische Frankensteins”, zegt Zimmer. „Ze worden zorgvuldig behandeld in labs. ”