Kerk & religie

Studentenpastor: Drang bij kerken om veel te organiseren vormt probleem

„De leefwereld van de twintigers, de zogenaamde millennials, staat ver af van de kerk. Uit onderzoek blijkt dat zij de kerk niet relevant, onlogisch en onbegrijpelijk vinden en dat ze niets missen als ze niet naar de kerk gaan.”

Van een medewerker
11 May 2017 09:24Gewijzigd op 2 March 2023 15:20
Maarten Vogelaar. beeld RD
Maarten Vogelaar. beeld RD

Dat zei IFES-studentenpastor Maarten Vogelaar woensdag tijdens een congres in Utrecht over het thema ”Bekommernissen. Is de kerk nog wel het antwoord?” IFES, een internationale organisatie van christenstudenten, had behalve studenten ook oud-studenten uitgenodigd om een levendige gedachtewisseling te bevorderen.

Vogelaar signaleerde een viertal paradoxen in de maatschappij. Zo leveren technologische hulpmiddelen eerder minder dan meer vrije tijd op en conformeren jongeren zich aan groepsdenken en groepsgedrag, in weerwil van de zo aangeprezen vrijheid en onbeperkte keuzemogelijkheden. Dan is er nog het gevoel van zo veel te missen, ondanks de overstelpende rijkdommen, en bestaat er toegang tot een overvloed aan theologische boeken, terwijl de jongeren zich door niets in het hart geraakt weten.

Vogelaar betwijfelde of de kerk wel wervingskracht heeft voor twintigers. In zijn studentenpastoraat merkt hij dat de kerk weinig te bieden heeft voor studenten die tobben met een burn-out, depressies en gevoelens van eenzaamheid. Volgens Vogelaar slagen traditionele kerken er niet in om op een goede manier met dergelijke uitgebluste twintigers in contact te komen. De prestatiedwang en de opgezweepte neiging tot permanente zelfpromotie doen twintigers verlangen naar rust en een plek waar ze zich emotioneel veilig voelen.

In plaats van zo’n centrum van stilte en inactiviteit te bieden, is de kerk te veel gericht op activiteit, zo vindt de studentenpastor. Een kerk die te veel is gericht op het overdragen van veel rationele theologische kennis, sluit niet aan bij de onzekere studenten die met identiteitscrises worstelen en bij willen komen van de jachtigheid. Om die reden vond de IFES-studentenpastor het laakbaar dat christelijke gemeenten studenten willen inzetten voor allerlei kerkelijke activiteiten. Dan blijkt dezelfde zucht tot presteren behalve in de maatschappij ook volop aanwezig in de kerk, en dat is onjuist.

Onder leiding van David Reitsma, pr-functionaris bij IFES, werd er over enkele stellingen gedebatteerd. De stelling ”De student weet alles beter, maar weet niet wat hard werken is”, riep tegenspraak op. Vanwege de teruggeschroefde studiefinanciering werken studenten momenteel harder dan vroeger. De tweede stelling luidde ”De maatschappij van vandaag is de oorzaak dat zo veel studenten worstelen met burn-out”. De derde stelling –meer een vraag– ”Als ik de kerk opnieuw zou mogen inrichten, hoe ziet die kerk er dan uit?”, leverde veel reacties op. Om studenten aan te trekken, moet de kerk wel een echte gemeenschap zijn, zo betoogde een aanwezige.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer