„Vaker brand bij ouderen en verwarde mensen”
Zelfstandig wonende ouderen of verwarde mensen hebben steeds vaker te maken met brand. Dat constateert de Stichting Salvage, die slachtoffers van een brand in de eerste uren na een brand met raad en daad bijstaat.
Directeur Brenda Reinders van de stichting wijst erop dat de kans op brand bij deze kwetsbare groepen groter is geworden sinds ze langer thuis wonen. Het gaat volgens haar om heel oude mensen, licht dementerenden, mensen die in armoede leven of mensen met psychische problemen. „De maatschappelijke trend van de laatste jaren is dat zij zo lang mogelijk in hun eigen omgeving blijven, met alle gevolgen van dien.”
De 125 coördinatoren van Salvage worden vrijwel standaard ingeschakeld door de brandweer om slachtoffers direct bij te staan, bij nacht en ontij. „Zonder uitzondering zijn mensen na een brand van slag en soms radeloos, maar het is extra lastig om kwetsbare mensen snel te helpen. Het is een toenemend probleem”, zegt Reinders. Ze hoopt dat de politiek dit oppakt. Recent onderzoek van de brandweer bevestigt het grotere risico bij ouderen.
De Stichting Salvage bestaat donderdag precies dertig jaar, maar is bij het grote publiek onbekend. „Pas na een brand leren mensen ons kennen. Een brand heeft zo’n enorme impact op mensen dat ze soms niet helder kunnen denken. Ze zijn altijd aangenaam verrast als wij opeens ter plekke zijn”, zegt Reinders. De hulp varieert per situatie maar de medewerkers - allen experts in brandschade - laten de gedupeerden altijd in een „stabiele situatie” achter, aldus Reinders.
De coördinatoren van Salvage zijn verspreid over het land en rukken in totaal bij ongeveer honderd branden per week uit. Voor het slachtoffer is deze eerste hulp na brand gratis, ongeacht of er wel of niet een brandverzekering is. De stichting is in 1987 opgezet door de brandverzekeraars, die de kosten betalen.
Sinds december kan de stichting ook ingeschakeld worden bij schade door water of storm. In de eerste vier maanden van dit jaar is dat 32 keer gebeurd na een storm en 150 keer bij waterschade, zegt Reinders. Momenteel denkt de stichting na over hulp bij asbestsituaties of mogelijk bij digitale schade door het hacken van bedrijfscomputers.