Spinaziestamppot met ei, spek en roomkaas
Ik kook zelf. Bijna elke dag.
Ongelooflijk dom natuurlijk. Magnetronmaaltijden zijn veel makkelijker. Ze zijn minstens zo gezond als een vers bereid maal. En ook nog eens duurzamer! Want stel je voor: „duizend mensen die thuis allemaal duizend pannetjes gaan opzetten om elk tien aardappelen te koken”! En vergeet de voedselverspilling niet: die is bij een kant-en-klaarhap veel kleiner. Daarnaast is koken ook nog eens zonde van je tijd. Het is veel efficiënter om snel je fabrieksmaaltijd op te warmen en daarna iets nuttigs te doen. Een avondstudie of zo.
Bent u het er niet mee eens? Jammer dan. Wen er maar aan. Volgens Rosanne Hertzberger, microbioloog en auteur van het boek ”Ode aan de E-nummers”, is het gewoon de waarheid. Nog even, en zelfgemaakt is helemaal uit. Wist u dat thuisbezorgd.nl het de laatste tijd zo goed doet? Het aantal bestellingen nam het afgelopen kwartaal opnieuw flink toe.
Bent u daar nog? Niet overtuigend, zegt u? Ah, dan bent u bent niet de enige. Sinds Hertzberger haar punt maakte in de Volkskrant, een paar weken terug, regent het reacties en woedt de discussie over wel of geen pakjes, wel of geen E-nummers, wel of niet zelf koken, wel of niet gezond en wel of niet duurzaam heviger dan ooit. Ook al groeit de thuisbezorgd-punt-nl-markt, een verse maaltijd is in veel gezinnen de norm. Liefst zonder E-nummers, die staan al jaren in een kwaad daglicht. Dus buitelen gezondheidsfreaks, foodies en culi’s over Hertzberger heen. Verontwaardigd, boos, beschuldigend. Een enkeling is opgelucht: eindelijk eens iemand die die „puur-natuur-speltbrood-muntthee”-onzin aan de kaak stelt!
Een beetje ophef rond eten is niet verkeerd, concludeerde ik. Nadenken over wat er op je bord ligt is immers nooit slecht. Een beetje nuance ook niet. Af en toe een kant-en-klare hap kan vast wel. Blijf daarnaast gerust lekker veel zelf koken, net als ik. Want hé, ik vind het helemaal geen zonde van mijn tijd. En het levert nog wat smakelijks op ook. Vanavond een simpele spinaziestamp doen?
Spinaziestamppot
Ingrediënten
1 kg (zeer) kruimige aardappels
500 g verse spinazie
1 kleine (rode) ui
4 eieren
200 g gerookte spekblokjes (evt. uitgebakken ontbijtspek om te garneren)
100 g roomkaas
150 ml melk
Bereiding
Schil de aardappels, snijd ze in gelijke delen. Zet ze net onder water en breng ze aan de kook. Kook gaar in ongeveer 25 minuten, giet het teveel aan water tegen het eind van de kooktijd af, zodat de aardappels goed droogstomen. Was de spinazie, laat goed uitlekken en snijd in smalle repen. Pel en snipper de ui. Kook de eieren in ongeveer 8 minuten bijna hard. Bak de spekreepjes uit in een koekenpan.
Stamp de gekookte aardappels fijn. Verwarm de melk in een pannetje. Stamp de roomkaas door de aardappels en voeg zo veel hete melk toe tot een smeuïge puree ontstaat. Meng dan de gesnipperde ui en de spekjes door de puree. Schep beetje bij beetje de spinazie erdoor. Zet de pan tijdens het mengen eventueel op heel laag vuur op (of op een warmhoudplaatje). De stamppot blijft zo goed warm en de spinazie is nét iets minder rauw. Snijd de eieren in grove stukken en schep ze voorzichtig door de stamppot. Breng op smaak met flink veel zwarte peper. Serveer eventueel met extra spek.