„Veilige zones Syrië om middernacht een feit”
Het Russische ministerie van Defensie heeft vrijdag tegen de staatsmedia gezegd dat om middernacht de veilige zones in Syrië een feit zijn. Het grootste gebied is de provincie Idlib, met de aangrenzende districten Latakia, Aleppo en Hama. Er wonen in totaal meer dan een miljoen mensen. De eigen luchtmacht vliegt daar volgens staatssecretaris Alexander Fomin al sinds 1 mei niet meer.
De Amerikaanse afgevaardigde bij het vredesoverleg in Astana, een initiatief van Rusland, Iran en Turkije, stemde in met het creëren van voorwaarden voor een politieke regeling in Syrië. Het feit dat de VS, de Verenigde Naties en Saudi-Arabië de overeenkomst voor de-escalatie steunden, garandeert volgens Fomin de naleving. Hij zei ook dat Russische straaljagers wel aanvallen zullen blijven uitvoeren op doelen van terreurorganisatie Islamitische Staat.
De woordvoerder van het Pentagon, Jeff Davis, zei in Washington dat de militaire operaties van de door de Amerikanen geleide coalitie in Syrië niet veranderen door de afspraak. In de gebieden waar de wapens straks zwijgen is IS niet actief. „Onze missie is gericht op IS, veel verder naar het oosten”, aldus Davis. Hij gaf geen commentaar op de veilige zones.
Rebellengroepen verwierpen de deal en zeiden Iran nooit te zullen erkennen als toezichthouder op welk plan voor een staakt-het-vuren dan ook. Mohammed Rasheed, woordvoerder van de militie Jaish al-Nasr, zei dat Rusland „louter politieke spelletjes speelt” en „verklaringen uitgeeft”. Hij gelooft niet dat de Syrische en Russische straaljagers stoppen met bombarderen in de gebieden met opstandelingen die het vertrek van de regering-Assad nastreven.
„Het is niet de eerste keer”, zei Rasheed, verwijzend naar eerdere schendingen van een bestand. „Zolang gevechtsvliegtuigen bommen gooien op burgers is er geen enkel teken van een wapenstilstand. Pas als ze stoppen, kunnen we werken aan een politieke oplossing.”