Economie

Kleine uitslagen op Europese beurzen

De Europese graadmeters stonden vrijdag tegen het einde van de ochtend dicht bij de slotstanden van een dag eerder. In Amsterdam was detacheerder Brunel een opvallende verliezer na een handelsbericht over het eerste kwartaal. Beleggers zijn verder in afwachting van het banenrapport van de Amerikaanse overheid, tijdens de middagsessie.

ANP
5 May 2017 11:59Gewijzigd op 16 November 2020 10:29

De AEX-index stond omstreeks 11.45 uur 0,1 procent hoger op 528,84 punten. De MidKap stond 0,2 procent hoger op 793,92 punten. De beurzen Frankfurt en Parijs leverden tot 0,4 procent in. Londen stond 0,1 procent in de plus.

Supermarktconcern Ahold Delhaize was de sterkste stijger in de hoofdindex met een koerswinst van 1,7 procent. Speciaalchemieconcern DSM sloot de rij bij de hoofdfondsen in Amsterdam met een verlies van 2,1 procent.

Brunel verloor bij de kleinere fondsen 6 procent. De aanhoudende malaise in de olie- en gasmarkt zorgde afgelopen kwartaal voor een fors lagere omzet. Kenners noemden vooral de omvang van de operationele kosten een tegenvaller.

Bij de middelgrote fondsen stond Air France-KLM met een plus van 3,7 procent duidelijk bovenaan. Het aandeel profiteerde van enkele adviesverhogingen en positieve geluiden van branchegenoot IAG. Het moederbedrijf van onder meer British Airways en Aer Lingus boekte in het eerste kwartaal van het jaar meer winst dan een jaar eerder en werd daarvoor door beleggers beloond.

Het aandeel IAG won in Londen bijna 5 procent, easyJet dikte in de Britse hoofdstad 3,4 procent aan. In Frankfurt ging Lufthansa 1 procent omhoog.

Telefónica Deutschland verloor op de Duitse beurs bijna 7 procent. Het concern zag de omzet in het eerste kwartaal afnemen. In Londen was uitgever Pearson (plus 11 procent) een opvallende winnaar, nadat het de boeken had geopend. Het bedrijf profiteerde van kostenbesparingen en handhaafde zijn verwachtingen voor het hele jaar.

In Kopenhagen had Vestas (plus 3 procent) de wind mee. De producent van windmolens wist zijn resultaat fors op te voeren en werd daarvoor door beleggers beloond.

Amerikaanse olie werd 0,3 procent duurder, bij 45,66 dollar per vat. De prijs van Brentolie steeg 0,7 procent tot 48,70 dollar per vat. De euro was 1,0963 dollar waard, tegen 1,0945 dollar bij het einde van de Europese handel op donderdag. De Europese eenheidsmunt bereikte eerder op de dag nog het hoogste niveau in zes maanden ten opzichte van de dollar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer