Aantal adviesvragen bij misbruikmeldpunt neemt toe
Het Meldpunt Misbruik in Kerkelijke Relaties heeft vorig jaar in 79 situaties advies en begeleiding gegeven. Dat zijn er 26 meer dan in 2015. Het meldpunt kreeg tien meldingen van misbruik waarbij een kerkelijke functionaris was betrokken, een jaar eerder acht.
Vooral het aantal adviesvragen nam in 2016 sterk toe. Vorig jaar kwamen er 62 vragen binnen, in 2015 waren dat er 42, blijkt uit het jaarverslag dat het meldpunt woensdag publiceerde.
De adviesvragen gaan met name over situaties rondom incest en andere vormen van seksueel misbruik of ongewenste seksuele benaderingen waarbij geen kerkelijke functionaris betrokken is. „Regelmatig wordt het meldpunt benaderd met vragen rondom de nazorg voor slachtoffer, dader en gemeente. Als dader en slachtoffer lid zijn van eenzelfde kerkelijke gemeente kan een complexe situatie ontstaan die om zorgvuldige begeleiding vraagt.”
Het meldpunt geeft in dergelijke situaties advies en verwijst eventueel door naar andere organisaties. Vanuit kerkelijke gemeenten kreeg het meldpunt zeven keer het verzoek om mee te denken bij situaties die zorgelijk zijn en mogelijk onveilig zouden kunnen worden. Regelmatig geeft het meldpunt ook advies aan kerkenraden op het gebied van nazorg en herstel.
Het aantal vertrouwenspersonen dat in kerken is aangesteld en bij het meldpunt staat geregistreerd, neemt ook toe. In 2016 waren dat er 357, 10 procent meer dan het jaar daarvoor. Het meldpunt biedt scholing en ondersteuning aan vertrouwenspersonen door middel van cursussen en een jaarlijkse toerustingsdag.
Bij het meldpunt zijn zes kerkverbanden aangesloten: de Christelijke Gereformeerde Kerken, de Nederlands Gereformeerde Kerken, de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt, de Hersteld Hervormde Kerk en de voortgezette Gereformeerde Kerken in Nederland.
Verder onderhoudt het contacten met andere protestantse kerkelijke meldpunten en het meldpunt van de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland.