Generaals ontkennen stelselmatige mishandeling
De Amerikaanse strijdkrachten in Irak en Afghanistan maken zich niet schuldig aan het systematisch mishandelen van gevangenen. De problemen binnen de beruchte Abu Ghraib–gevangenis nabij Bagdad hingen direct samen met een tekortschietende organisatie binnen het cellencomplex zelf.
Dat zei de Amerikaans generaal John Abizaid woensdag voor een senaatscommissie in Washington. Zij onderzoekt het Iraakse gevangenisschandaal. Abizaid geeft leiding aan Central Command, het krijgsmachtonderdeel dat onder meer Irak onder zijn hoede heeft.
De topmilitair tekende aan dat uit intern onderzoek niet is gebleken dat er „een patroon van mishandeling" is van gevangenen in Irak of in Afghanistan. Wel is uit een voorlopige rapportage van de landmacht gebleken dat er „problemen zijn bij de training en de organisatie".
Luitenant–generaal Ricardo Sanchez, de commandant in Irak, verscheen ook voor de commissie, net als generaal–majoor Geoffrey Miller, de man die mede leiding geeft aan het gevangeniswezen in Irak. Alle hoge militairen maakten duidelijk dat Defensie de zaak uiterst serieus neemt en dat alle schuldigen zullen worden bestraft. „We hebben een tegenslag en ik neem daarvoor alle verantwoordelijkheid", zei Abizaid.
De generaal onthulde dat er sinds eind 2002 in totaal 75 onderzoeken zijn verricht naar mogelijk mishandeling van gedetineerden in Irak en Afghanistan.
Sanchez zei op zijn beurt dat de leden van de militaire politie die gedetineerden mishandelden, dat niet deden in opdracht van leden van de militaire inlichtingendienst, die in Abu Ghraib verantwoordelijk zijn voor de ondervragingen. Dat is eerder wel beweerd door andere betrokkenen in het schandaal.
Abizaid benadrukte dat de commandanten in Irak geen toestemming hebben gevraagd aan de politieke top van het Pentagon voor de precieze wijze waarop gedetineerden in Irak worden verhoord. Een dergelijk toestemming is ook niet vereist. Abizaid pleitte daarmee expliciet Rumsfeld vrij. Die zou volgens Amerikaanse media persoonlijk toestemming hebben gegeven voor een keihard ondervragingsbeleid.
John Warner, commissievoorzitter, deelde tijdens de verhoren mee dat er nieuwe foto’s zijn opgedoken van mishandelingen van Iraakse gevangenen. Hij zei daarover te zijn ingelicht door het Pentagon.