Afblazen verkiezing Curaçao was „staatsgreep”
Het besluit van de huidige interim-regering van Curaçao twee maanden geleden om de verkiezingen niet door te laten gaan, was „in feite een staatsgreep”. Dat zei demissionair minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) in het tv-programma WNL op Zondag.
Het hoofd van het stembureau kreeg opdracht van de minister van Binnenlandse Zaken van de interim-regering om niet mee te werken aan de verkiezingen, aldus Plasterk. „En toen ontstond er wel onduidelijkheid want in feite - het is een groot woord - eigenlijk is dat een staatsgreep.”
De interim-regering staat onder leiding van de MFK, de partij van de veroordeelde oud-premier Gerrit Schotte. De stembusgang ging uiteindelijk wel door na een ingreep vorige maand van de Rijksministerraad. De gouverneur van het eiland kreeg toen opdracht de verkiezingen te organiseren.
Plasterk wilde niet ingaan op de vraag wat er zou zijn gebeurd als er niet naar de gouverneur was geluisterd. „Hadden we wel over nagedacht, maar ik ben heel blij dat het goed is gegaan.”
De verkiezingen voor het parlement werden vrijdag gehouden. De liberale PAR won. De MFK van Schotte eindigde op de derde plaats. De kans is groot dat de MFK niet in de nieuwe regering terugkeert. Plasterk: „Niemand betwist meer dat dit rechtsgeldige verkiezingen zijn en dat is het belangrijkste.”
Voor kabinet en Tweede Kamer is de uitslag een opluchting. De PAR wil schoon schip maken en de corruptie bestrijden. Een overwinning van de MFK zou de samenwerking met Den Haag zwaar onder druk hebben gezet. Schotte is eerder veroordeeld tot drie jaar cel wegens onder meer corruptie. Hij mag het hoger beroep in vrijheid afwachten.