Buitenland

Brexit drukt de animo om in Engeland te studeren

De interesse onder Nederlandse studenten om in Groot-Brittannië te gaan studeren, is flink gedaald. Dat blijkt uit cijfers van het VSBfonds, een van de grootste beurzenverstrekkers in Nederland.

Maurits Bakker
26 April 2017 17:04Gewijzigd op 16 November 2020 10:24
OXFORD. Studenten, fietsend door de straten van de Britse universiteitsstad Oxford. Voor Europese studenten wordt het een steeds minder bekend beeld.  beeld Maurits Bakker
OXFORD. Studenten, fietsend door de straten van de Britse universiteitsstad Oxford. Voor Europese studenten wordt het een steeds minder bekend beeld. beeld Maurits Bakker

Het VSBfonds verstrekt jaarlijks ongeveer 1,3 miljoen euro aan 165 Nederlandse studenten die in het buitenland willen gaan studeren. Het Verenigd Koninkrijk is onder de ongeveer 600 aanvragers een populaire bestemming. Ruim de helft van de 165 beurzen werd de afgelopen jaar twee jaar uiteindelijk ook verstrekt aan een student die in het Verenigd Koninkrijk ging studeren; voorgaande jaren lag dit aantal nog hoger.

Vrijwel elk jaar nam de interesse voor het Verenigd Koninkrijk toe. Dit jaar is voor het eerst een scherpe daling te zien: zo’n 40 procent opteert voor een Britse universiteit. „De brexit is de belangrijkste reden voor dit verschil”, aldus Annemarijn Boelen, projectleider van het beurzenprogramma: „Studenten vinden de brexit een onvoorspelbare en onzekere factor; zo schreef een student dat hij bang is dat het pond ineens duurder gaat worden.”

Bezorgde gezichten

Voorzitter Marius Kat van Nederlandse Wereldwijde Studenten krijgt veel bezorgde berichten vanuit zijn achterban. Een kwart van de leden van zijn organisatie studeert in het Verenigd Koninkrijk. Voor deze duizend studenten is er vooral veel onduidelijk. „Ze zijn bezorgd dat de collegegelden na de brexit zullen stijgen. Daarnaast vragen ze zich af of ze na de breuk tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie een visum nodig zullen hebben en welke tarieven voor hen gaan gelden”, aldus Kat. Nu geldt voor EU-studenten hetzelfde tarief als voor Britse studenten. Voor de bachelor betekent dat een bedrag van 9000 pond (iets meer dan 10.000 euro) per jaar. Overige buitenlandse studenten betalen aan een Britse universiteit echter zo’n 14.000 pond (16.000 euro) per jaar; oplopend tot 20.000 pond (23.000 euro) per jaar voor masterstudenten. Ter vergelijking: in Nederland betalen studenten ongeveer 2000 euro per jaar aan collegegeld.

Dat sommige Nederlandse studenten toch besluiten aan een Britse universiteit te gaan studeren, komt volgens Boelen voornamelijk door de Engelse taal.

Dicht bij huis

Daarnaast is het relatief dicht bij huis is en huisvest het Verenigd Koninkrijk een aantal van de meest gerenommeerde universiteiten ter wereld. Nederlandse studenten in het Verenigd Koninkrijk bevestigen dat beeld.

Ondanks het goede leerklimaat neemt het aantal aanmeldingen af. De UCAS, de Britse instelling die alle aanmeldingen afhandelt, meldt dat het percentage aanmeldingen vanuit de gehele Europese Unie voor het komende studiejaar met 7 procent is gedaald. Dit in tegenstelling tot het aantal aanmeldingen vanuit niet-EU-landen: dat bleef gelijk. „Dat lijkt niet veel, maar vergeet niet dat het percentage de afgelopen jaren juist steeg met 3 à 4 procent”, aldus Kat.

Op dit moment studeren er 438.000 buitenlandse studenten in het Verenigd Koninkrijk, van wie 127.000 afkomstig uit EU-landen. De EU-studenten maken 6 procent uit van alle 2,2 miljoen studenten aan Britse universiteiten.

Dat lijkt een klein percentage, maar juist deze groep studeert vaak aan de meest prestigieuze universiteiten. Van alle studenten van de universiteit van Oxford komt 15 procent uit de EU, aan de universiteit van Edinburgh is dat 13 procent. Voor deze selecte groep van Britse universiteiten vormen zij, naast de academische toegevoegde waarde, een aanzienlijke inkomstenbron; ze brengen grofweg 2 miljard pond in het laadje.

Aantal studies omlaag

De universiteit van Edinburgh meldde reeds dat het aantal aangeboden studies in de toekomst drastisch verlaagd zal moeten worden als EU-studenten het Verenigd Koninkrijk links gaan laten liggen. Die verlaging van het aantal studies raakt direct aan de kwaliteit van het onderwijs, en dat is juist datgene waar de Britse universiteiten vanouds hun wereldwijde prestige aan te danken hebben.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer