Binnenland

„Vrouw brengt ander gesprek in de gemeenteraad”

Nog geen drie op de tien raadsleden zijn vrouw. Veel te weinig, vindt Stichting Stem op een Vrouw. Daarom doet de club een oproep aan vrouwen om zich kandidaat te stellen voor het raadslidmaatschap.

Anne Vader
26 April 2017 17:04Gewijzigd op 16 November 2020 10:24
Stichting Stem op een Vrouw wil meer vrouwen enthousiast maken voor het raadslidmaatschap. beeld ANP, Robin Utrecht
Stichting Stem op een Vrouw wil meer vrouwen enthousiast maken voor het raadslidmaatschap. beeld ANP, Robin Utrecht

Bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart liet de stichting al van zich horen. Toen riep ze op om te stemmen op vrouwen met een lage plek op de lijst. Dankzij voorkeurstemmen konden drie extra vrouwen aanschuiven in Den Haag: twee bij GroenLinks, één bij de PvdA.

Het komt simpelweg niet in vrouwen op om de plaatselijke politiek in te gaan, denkt Devika Partiman van Stem op een Vrouw. Dat moet volgens haar veranderen.

Doen mannen het niet goed?

„Volgens mij mogen we in Nederland niet klagen, maar ik denk dat elke stad of dorp erbij gebaat is als de gemeenteraad een goede afspiegeling van de inwoners is.”

Zijn vrouwelijke politici beter dan mannen?

„Het is wat generaliserend, maar vrouwen snijden andere onderwerpen aan dan mannen. Zo hebben ze meer aandacht voor de zorg, het onderwijs of de verkeersveiligheid. Vergelijk het met vriendengroepen. Een gemengde groep kent een andere cultuur en heeft andere gesprekken dan een groep met alleen mannen of vrouwen.”

Maar de onderwerpen die u noemt, krijgen toch al volop de aandacht, ook van mannen in de politiek?

„Ja, maar het perspectief van een vrouw kan andere ervaringen meebrengen. Een vrouw heeft op straat bijvoorbeeld met andere onveilige situaties te maken dan een man. De blijf-van-mijn-lijfhuizen –crisisopvang voor vrouwen die te maken hebben met huiselijk geweld– waren er ook niet geweest zonder vrouwen in de politiek.”

Willen vrouwen wel?

„Ik hoop van wel. Het is niet zozeer onwil, maar meer dat ze niet bedenken een politieke carrière te ambiëren. Dat komt ook doordat er weinig voorbeeldfiguren zijn. Uit onderzoek blijkt dat de kans dat vrouwen zich kandidaat stellen twee keer zo groot is als zij actief worden benaderd. Daarom roepen we hen er ook toe op.”

Opvallend genoeg zitten vrouwen vaker in de Tweede Kamer (38 procent) dan in de gemeenteraad (28 procent), terwijl de stap naar de plaatselijke politiek kleiner is. Hoe verklaart u dat?

„Ik vermoed dat Tweede Kamerfracties de vertegenwoordiging van vrouwen meer zien als paradepaardje van hun partij. De landelijke politiek is zichtbaarder, en daarom doen ze daar beter hun best. Het is ook niet zo dat partijen geen vrouwen op de lijst willen zetten. Integendeel: misschien maken ze juist meer kans op een verkiesbare plaats, doordat er zo weinig vrouwen zijn.”

Vrouwen haken vaker dan mannen af – vooral omdat het raadswerk niet te combineren is met de zorg voor hun gezin en een baan.

„Jammer. Steun van je partner is erg belangrijk. Een man kan ook niet de raad in als zijn vrouw hem thuis niet ondersteunt.”

Hebt u uzelf al aangemeld als kandidaat?

„Ik ben me nog aan het oriënteren, want ik wil zelf het goede voorbeeld geven. Onwetendheid was voor mij een drempel. Zo wist ik niet goed wat het werk in de gemeenteraad inhoudt, hoeveel tijd het kost en hoeveel je betaald krijgt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer