AkzoNobel bestudeert hoger overnamebod PPG
AkzoNobel gaat het nieuwe, aanzienlijk verhoogde overnamevoorstel van het Amerikaanse PPG Industries uitgebreid bestuderen en beoordelen. Dat meldde het verf- en chemiebedrijf maandag in een verklaring.
PPG is nu bereid 96,75 euro per aandeel op tafel te leggen, inclusief het nog door AkzoNobel te betalen slotdividend. Dat komt in totaal neer op bijna 27 miljard euro. Het voorgaande bod bedroeg nog 90 euro per aandeel. In reactie op het nieuwe voorstel schoot het aandeel AkzoNobel op de beurs in Amsterdam omhoog.
In een openbaar gemaakte brief aan topman Ton Büchner en president-commissaris Antony Burgmans dringt PPG opnieuw aan op overleg. Het bedrijf spreekt van „een laatste uitnodiging”, maar laat zich niet uit over eventuele vervolgstappen als de top van AkzoNobel daar niet op ingaat.
PPG blijft erbij dat een samengaan met AkzoNobel het beste is voor alle belanghebbenden van beide bedrijven. Voor het plan dat zijn Nederlandse branchegenoot vorige week ontvouwde om zelf meer aandeelhouderswaarde te creëren, heeft PPG dan ook geen goed woord over. De beoogde opsplitsing levert volgens de Amerikanen twee kleinere bedrijven op waarvan nog valt te bezien hoe die op eigen benen zullen presteren.
Verder stelt PPG dat het eventuele mededingingsbezwaren tegen een fusie in kaart heeft gebracht, en erop vertrouwt dat die te overwinnen zijn. Om dat te onderstrepen is het bedrijf bereid een boete te betalen mocht een fusie alsnog afketsen. Ook het voorbehoud dat PPG eerder maakte ten aanzien van de financiering, heeft het bedrijf nu laten varen.
PPG meldde tevens het grote belang van AkzoNobel voor Nederland te respecteren. Na de fusie blijft het bedrijf kantoor houden in ons land. Er worden hoe dan ook geen productiefaciliteiten overgeheveld naar de VS. Ook kan het fusiebedrijf genoteerd blijven aan de beurs in Amsterdam.
Elliott Advisors vindt het „bemoedigend” dat AkzoNobel heeft aangegeven het voorstel van PPG te zullen bestuderen en dus niet meteen afwijst, zo liet de activistische belegger in een verklaring weten. Elliott maakt zich er samen met een groepje andere aandeelhouders al een tijd hard voor dat AkzoNobel het gesprek aangaat met de Amerikanen.