Oproep Karzai aan VS en Iran
De Afghaanse interim-premier Hamid Karzai wil dat de Verenigde Staten en Iran hun meningsverschillen bijleggen en samen gaan werken aan de wederopbouw van Afghanistan.
Karzai deed zijn oproep zondag in Iran, waar hij eerder op de dag aankwam voor zijn eerste officiële bezoek aan het buurland. Vlak voor Karzai naar Teheran vertrok, beschuldigde de Amerikaanse gezant in Afghanistan, Zalmay Khalilzad, Iran er nogmaals van de Afghaanse regering te willen destabiliseren. Volgens de Amerikaan heeft Iran elite-eenheden naar Afghanistan gestuurd om het geweld tussen de verschillende krijgsheren aan te wakkeren.
De Iraanse president Mohammed Khatami verwierp de Amerikaanse beschuldigingen na zijn onderhoud met Karzai. Hij benadrukte dat Iran van oudsher een belangrijke rol speelt in Afghanistan. „Wij doen wat we kunnen zonder zelfs maar te denken aan inmenging in de Afghaanse politiek”, zei de gematigd progressieve president.
Karzai stelde dat zowel Iran als de VS hebben geholpen bij het verdrijven van de Taliban. Karzai ziet voor het westelijke buurland een belangrijke rol weggelegd in de wederopbouw van Afghanistan. „Iran is een land dat veel kan en aanzien geniet.”
Ondertussen heeft Karzai gezegd dat hij niet zal aarzelen Amerikaanse hulp in te roepen als onderlinge strijd tussen verschillende milities de stabiliteit van het Afghaanse bestuur in gevaar dreigt te brengen. Sinds de installatie van de interim-regering zijn al een aantal keren gevechten uitgebroken tussen rivaliserende, zwaar bewapende groepen die deel uitmaakten van de anti-Taliban-coalitie, maar sinds het verdrijven van de Taliban een eigen gebied proberen af te bakenen. Khalilzad heeft gezegd dat de beste oplossing voor het „krijgsherenprobleem” het verbieden van de privé-legers en het oprichten van een nationale strijdmacht is, hoewel het onwaarschijnlijk is dat dit op korte termijn zal lukken.
Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft aangegeven dat het zijn troepen vooralsnog niet zal inzetten bij gevechten tegen milities, en dat de enige taak van de Amerikaanse militairen in Afghanistan het opsporen van leden van al-Qaida en het voormalige Taliban-bewind is. Toch meldde The New York Times vorige week dat de Amerikaanse luchtmacht de afgelopen weken ter ondersteuning van Karzai wel degelijk bombardementen heeft uitgevoerd op stellingen van elkaar bestrijdende milities. Volgens generaal Richard Myers, voorzitter van de Amerikaanse chefs van staven, waren die aanvallen echter uitgevoerd ter bescherming van Amerikaanse eenheden.
De jacht op gevluchte al-Qaida-strijders en voormalige leidinggevenden van de Taliban, gaat onverminderd door, waarbij de laatste weken ook een belangrijke rol wordt gespeeld door het Duitse leger. Dat zei de Duitse minister van Defensie, Rudolf Scharping, zondag in de boulevardkrant Bild. Eerder meldde de Frankfurter Allgemeine de actieve betrokkenheid van Duitse eenheden bij de zoektocht naar voormalige Taliban- en al-Qaida-strijders. Zo’n tachtig tot honderd Duitse militairen zijn, naast Britse en Amerikaanse eenheden, actief betrokken bij de zoekacties, aldus Scharping.