VS probeerden inspecties van Rode Kruis te beperken
Inspecteurs van het Internationale Rode Kruis hebben in oktober vorig jaar wat zij noemden „ernstige mishandelingen” van Iraakse gevangenen in de Abu Ghraib-gevangenis in Bagdad geconstateerd. Zij hebben dit begin november in een brief aan de Amerikaanse militaire autoriteiten in Irak gemeld. Het duurde echter tot eind december voordat het leger antwoordde. In dit antwoord werd het Rode Kruis gevraagd om het bezoek van inspecteurs aan gevangenkampen in Irak voortaan van tevoren aan te kondigen.
Dit verklaarde een Amerikaanse officier die in die periode in Irak diende in de staf van generaal Ricardo Sanchez tegenover The New York Times. Een dergelijk verzoek is duidelijk in strijd met de bepalingen van de Conventies van Genève, die het Rode Kruis ongehinderde toegang garanderen tot gevangenkampen.
Generaal Janis Karpinski, die tot voor kort verantwoordelijk was voor de Abu Ghraib-gevangenis, zei dinsdag dat het Amerikaans opperbevel in Irak de klacht van het Rode Kruis „erg luchthartig” opnam. De staf van generaal Sanchez was trouwens eerder op de hoogte van die klacht dan generaal Karpinski zelf, hetgeen volgens haar zeggen haar trage reactie verklaart op gemelde mishandelingen. Karpinski kreeg een formele reprimande omdat zij te laat en onvoldoende zou hebben gereageerd op de wantoestanden in de gevangenis.
Hoe systematisch het wangedrag van Amerikaanse militairen tegenover Irakezen is, blijkt uit de klacht van Iraakse medewerkers van het Britse persbureau Reuters en van het Amerikaanse NBC-News. Het gaat om vier mannen die begin januari in Fallujah tijdelijk werden opgepakt door Amerikaanse militairen. Zij werden tijdens hun verhoor geslagen en onderworpen aan intimidaties die vergelijkbaar zijn met de behandeling van de gevangenen in de Abu Ghraib-gevangenis. Verder werden sommigen van hen gedwongen om een schoen in de mond te nemen. Dit is binnen de Arabische cultuur een bijzondere vernedering. Zowel Reuters als NBC heeft het ministerie van Defensie om opheldering gevraagd over deze affaire.
De 24-jarige Jeremy Sivits moet woensdag als eerste van een groep van zeker zeven verdachten in het Iraakse gevangenisschandaal verschijnen voor een militaire rechtbank. Volgens Amerikaanse media zal hij schuld bekennen in de hoop op strafvermindering. Hij kan bij een veroordeling tot een jaar celstraf krijgen wegens zijn deelname aan de mishandeling van Iraakse gevangenen in de Abu Ghraib-gevangenis bij Bagdad.
De zaak zal worden behandeld door één rechter die zitting zal nemen in een congrescentrum in Bagdad. Televisiecamera’s komen er niet in, maar de pers is verder wel welkom. In totaal zullen acht vertegenwoordigers van Arabische media de zitting in de zaal bijwonen. Drie andere Amerikaanse aangeklaagden in de affaire zullen woensdagmorgen eveneens worden voorgeleid. Hun zaken dienen op een latere datum.
Sivits, lid van de militaire politie, wordt er onder meer van beschuldigd dat hij rond 8 november met anderen samenzweerde om Iraakse gevangenen te mishandelen en van deze praktijken, waaraan hij deelnam, intussen internationaal bekende foto’s maakte. Hij ging volgens de aanklacht ook in de fout doordat hij mishandelingen niet wist te voorkomen. Sivits lijkt volgens Amerikaanse media een relatieve „kleine vis” omdat andere militairen van veel ernstiger feiten wordt beschuldigd.
De Britse politie heeft dinsdag een militair gearresteerd die volgens het ministerie van Defensie wordt verdacht van het maken van nepfoto’s van militairen in Irak die gevangenen mishandelen, berichtte de BBC.
De beelden verschenen in het boulevardblad The Daily Mirror. Toen bleek dat de foto’s nep waren, werd hoofdredacteur Piers Morgan de laan uitgestuurd.