Lang plezier van verse kruiden
Ze zien er best aantrekkelijk uit, die volgroeide kruidenplantjes in de supermarkt. Helaas is ze vaak geen lang leven beschoren.
Verse kruiden in de keuken: dat is wat betreft smaak en geur in veel gevallen zeer te verkiezen boven de gedroogde versie. Vandaar dat dergelijke plantjes in supermarkten in de loop der jaren kind aan huis geworden zijn.
Maar het nadeel van die supermarktkruiden is dat ze vaak maar zo’n korte levensduur hebben. Je mag blij zijn als je er één of twee keer blaadjes van kunt oogsten. Daarna is het vaak wel op met de pret. De plantjes staan te dicht op elkaar om lang te leven. En ze zijn te slap – te snel gegroeid? Als je pech hebt, vallen ze al om als je het folie dat om pot en plant zit weghaalt.
Munt en bieslook houden het meestal nog wel even vol. Maar basilicum en koriander verpieteren binnen de kortste keren, hoe goed je ook voor ze probeert te zorgen.
Als je langer plezier wilt hebben van verse kruiden kun je beter naar een tuincentrum gaan en daar de plantjes die je lekker vindt inslaan. Ook daar vind je al meer volgroeide versies, zodat je gelijk voorzichtig kunt beginnen met oogsten. Maar wat ook kan en wat veel voordeliger is: kleine plantjes kopen en die thuis zelf in een grote pot –of in de tuin– zetten. Dan moet je nog wel even geduld hebben tot ze aanslaan en gaan groeien. Maar uitzien naar de oogst is ook een vorm van genoegen.
De voordeligste manier om de voorraad verse kruiden op niveau te houden, is uiteraard zelf zaaien. Daar gaat wel meer tijd overheen. En het verloopt ook niet met elk kruid even fortuinlijk. Peterselie en basilicum ontkiemen vrij vlot. Bij tijm kan dat wat meer voeten in de aarde hebben. Een voordeel van deze methode is dat je gedurende het voorjaar en de zomer regelmatig opnieuw wat kunt zaaien. Al is dat bij sommige kruiden helemaal niet nodig. Peterselie en selderij blijven gewoon doorgroeien als je er met beleid blaadjes van oogst. Tijm, bieslook en salie komen, als ze eenmaal wortel hebben geschoten, elk jaar weer terug. In de tuin, dan.
Want het maakt voor de levensduur van een kruidenplantje uiteraard verschil waar je het neerzet. Het staat wel leuk, een pot basilicum in het keukenraam. Maar als de zon erop staat te branden, verschroeien de kwetsbare blaadjes binnen de kortste keren.