SGP blijft bezwaarde boeren steunen
Het ministerie van Landbouw ziet steeds minder ruimte om gewetensbezwaarde boeren te ontslaan van de vaccinatieplicht. Strenge Europese regelgeving is daarvan de voornaamste oorzaak, meent SGP-fractievoorzitter Van der Vlies. Ondanks Brussel blijft zijn fractie de gemoedsbezwaarde boeren steunen.
Voorstanders van vaccinatieprogramma’s vonden in de SGP nooit een warm pleitbezorger. Wel worstelde de partij de afgelopen jaren met de toelaatbaarheid van een ruimings- en vaccinatiebeleid. Voor Van der Vlies is het nog altijd een gigantisch dilemma. „Elke grootschalige ziekte betekent een ontzettende aanslag op de veestapel. Daarbij zijn ook ethische principes in het geding.”
Afgelopen zaterdag plaatste varkensfokker E. Evink uit Oosterwolde in deze krant een oproep aan alle gewetensbezwaarde boeren zich als zodanig bij hem te melden. Van der Vlies kent de strijd van de bezwaarde boeren uit zijn achterban.
Zowel in Europa als in Nederland constateert de SGP-voorman een toenemende roep om grootschalige vaccinatieprogramma’s. Tegelijkertijd liet minister Veerman de Tweede Kamer in oktober per brief weten geen ruimte meer te zien om gemoedsbezwaarde boeren bij noodvaccinaties te ontzien. Het heeft alles te maken met de steeds strenger wordende Europese regelgeving, stelt Van der Vlies. „Die liegt er niet om.”
„Tijdens het debat over de brief heb ik de minister uitgenodigd in gesprek te treden met gewetensbezwaarde boeren. Ik heb goede hoop dat hij zijn best zal doen om werkbare afspraken te maken met deze groep. Als de minister er in slaagt de betreffende bedrijven te registreren zodat in voorkomende gevallen slagvaardig kan worden opgetreden, past dat in het verwachtingspatroon dat ik heb overgehouden aan debat.”
Dat er in de SGP-achterban verschillend wordt gedacht over noodvaccinaties komt de helderheid van het debat niet ten goede. „Toch blijft het partijstandpunt: vrijheid zonder gewetensdwang. Wordt er echter besloten dat iedereen moet inenten, dan zullen wij gemoedsbezwaarden altijd de hand boven het hoofd houden, ook al zijn het er maar een paar. Dat is de keerzijde van dat standpunt. Brussel doet ons niet van gedachten veranderen. Wij liggen niet in de kost bij Europese regelgeving, maar bij Schrift en belijdenis.”