Gekraakte berichten toegestaan als bewijs
Het Openbaar Ministerie (OM) mag de inhoud van versleutelde berichten uit speciale telefoons gebruiken als bewijs in strafzaken. De rechtbank in Den Bosch heeft dat donderdag bepaald in een grote Brabantse drugszaak met in totaal zeven verdachten.
Vorige maand maakte het OM bekend dat het was gelukt om 3,6 miljoen versleutelde berichten op de servers van het Nederlandse bedrijf Ennetcom te kraken. De berichten werden verstuurd met telefoons van het merk Blackberry die zijn uitgerust met encryptiesoftware (Pretty Good Privacy). Veel criminelen maken daar gebruik van.
In de drugszaak die draaide om een drugslab dat in oktober 2015 werd opgerold in Stevensbeek maakten meerdere verdachten gebruik van de zogenoemde PGP-telefoons. In de veronderstelling dat ze veilig communiceerden waren de betrokkenen bijvoorbeeld uitermate openhartig over de details van het drugsproductieproces. Van de nietsverhullende berichten die ze elkaar stuurden, wist het Nederlands Forensisch Instituut er zeker duizend te kraken.
Onder andere de 42-jarige hoofdverdachte deed een beroep op zijn privacy, maar dat wees de rechtbank af. De man uit Tegelen kreeg zes jaar celstraf.
De rechtbank oordeelt dat weliswaar inbreuk is gemaakt op zijn privacy, maar dat daarvoor een goede reden was. „Het uitlezen van de telefoon heeft plaatsgevonden wegens een onderzoek naar een buitengewoon ernstig feit, namelijk de grootschalige handel in en de productie van synthetische drugs.”
De speciale telefoon bevat niet meer privacygevoelige informatie dan een reguliere smartphone, oordeelt de rechter bovendien.