Buitenland

Eerste Amerikaan voor krijgsraad in gevangenisschandaal

De 24–jarige Jeremy Sivits zal woensdag al eerste van een groep van zeker zeven verdachten in het Iraakse gevangenisschandaal verschijnen voor een militaire rechtbank. Volgens Amerikaanse media zal hij schuld bekennen in de hoop op strafvermindering. Hij kan bij een veroordeling tot een jaar celstraf krijgen wegens zijn deelname aan de mishandeling van Iraakse gevangenen in de Abu Ghraib–gevangenis bij Bagdad.

ANP/AFP/DPA
19 May 2004 07:01Gewijzigd op 14 November 2020 01:14

De zaak zal worden behandeld door één rechter die zitting zal nemen in een congrescentrum in Bagdad. Televisiecamera’s komen er niet in, maar de pers is verder wel welkom. In totaal zullen acht vertegenwoordigers van Arabische media de zitting in zaal bijwonen. Drie andere Amerikaanse aangeklaagden in de affaire zullen woensdagmorgen worden voorgeleid. Hun zaken dienen op een latere datum.

Sivits, lid van de militaire politie, wordt er onder meer van beschuldigd dat hij rond 8 november met anderen samenzweerde om Iraakse gevangenen te mishandelen en van deze praktijken, waaraan hij deelnam, intussen internationaal bekende foto’s maakte. Hij ging volgens de aanklacht ook in de fout doordat hij mishandelingen niet wist te voorkomen. Sivits lijkt volgens Amerikaanse media een relatieve „kleine vis" omdat andere militairen van veel ernstiger feiten wordt beschuldigd.

De zitting van de militaire rechtbank in deze zaak is voor de Amerikanen van groot (publicitair) belang. Ze willen na alle internationale kritiek en aanhoudende onthullingen laten zien dat ze de affaire serieus nemen en de verantwoordelijken zullen straffen.

Opvallend nieuws kwam er dinsdag uit Washington. De Verenigde Staten stoppen namelijk met de geheime maandelijkse betaling ter waarde van circa 335.000 dollar aan het Iraakse Nationaal Congres (INC) van Ahmad Chalabi. De VS zouden ontevreden zijn met de informatie die het INC heeft verstrekt over het Iraakse wapenprogramma en de anti–Amerikaanse opstand, aldus The New York Times op basis van bronnen binnen het Pentagon.

Chalabi, die als leider van het INC lang in het buitenland leefde is nu lid van de door de Amerikanen ingestelde Iraakse regeringsraad. Chalabi was een vurig pleitbezorger van de oorlog tegen Saddam, die vooral de steun genoot van minister Rumsfeld en vice–president Cheney. Het ministerie van Buitenlandse Zaken en de CIA zagen Chalabi al meteen niet zitten. Zij wezen er steeds op dat Chalabi in 1992 bij verstek tot 22 jaar cel en dwangarbeid is veroordeeld in Jordanië wegens financiële malversaties bij de door hem opgerichte Petra Bank.

Onder meer uit interne onderzoeken van het Pentagon zou blijken dat veel van de informatie die het INC heeft verstrekt nutteloos, misleidend of zelfs verzonnen was. De betalingen door de Amerikaanse militaire inlichtingendienst DIA begonnen in de zomer van 2002 en stoppen op 30 juni, de dag van de machtsoverdracht aan de Irakezen. In totaal zou ongeveer 27 miljoen dollar door de VS aan het INC zijn overgemaakt in de afgelopen vier jaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer