Buitenland

Premier May kondigt vervroegde verkiezingen aan

De Britse premier Theresa May heeft dinsdag vervroegde verkiezingen aangekondigd. Die zouden op 8 juni moeten plaatsvinden.

ANP/RTR
18 April 2017 11:29Gewijzigd op 16 November 2020 10:19
De Britse premier May tijdens haar verklaring dinsdag. Beeld AFP
De Britse premier May tijdens haar verklaring dinsdag. Beeld AFP

De volgende parlementsverkiezingen stonden gepland voor 2020. May heeft voor haar voornemen brede parlementaire steun nodig. Twee derde van de parlementariërs in het Lagerhuis moet voor zo’n vervroegde stembusgang stemmen. De Britse regering heeft eerder ontkend vervroegd verkiezingen te willen.

Ze legde de verklaring af om 12.15 uur voor haar kantoor in Downing Street.

Mandaat

Het lijkt erop dat premier May naar een nieuw mandaat zoekt voor de Conservatieve regeringspartij. Hoewel ze tot nu toe steeds de indruk heeft gewekt dat niet te doen, is daar op zich alle reden toe. Het referendum over het vertrek uit de Europese Unie op 23 juni vorig jaar heeft het hele regeringsbeleid omgegooid. Premier Cameron is vertrokken, premier May aangetreden, en de hele regering is vernieuwd. Nu de officiële brief om de EU te verlaten eind maart is verstuurd, is dit een logisch moment om nieuwe verkiezingen aan te kondigen.

De Britse premier heeft de bevoegdheid om algemene verkiezingen uit te schrijven, op een termijn van minimaal drie weken.

Brexit

Of het voor de Britse onderhandelingspositie in Brussel handig is om nu op campagne te gaan, is natuurlijk de vraag. De komende weken (en zeker na half mei) zal de aandacht zwaar op de verkiezingen gericht zijn. Die zullen bovendien onduidelijkheid scheppen over het beleid dat een nieuwe regering zal gaan voeren. Niettemin moeten de gesprekken met de Europese Commissie doorgaan. Om de brexit binnen twee jaar rond te hebben, kan geen dag worden gemist.

Gezien vanuit de partijpolitiek kan men premier May van sluwheid betichten, want het lijkt erop dat zij op dit moment de verkiezingen vrij eenvoudig kan winnen. Oppositiepartij Labour staat er ontzettend zwak voor. De huidige oppositieleider Jeremy Corbyn komt niet overtuigend over, terwijl May met haar matigheid en bedachtzaamheid veel vertrouwen wekt.

Schotland

Lastiger zal May het krijgen met Schotland. De Schotse Nationale Partij (SNP), die daar momenteel de deelregering leidt, voert doorlopend campagne voor een nieuw referendum over de onafhankelijkheid van Schotland. Vanouds is Schotland het land van Labour, niet van de Conservatieve Partij. Omdat Labour het momenteel slecht doet, wil May misschien proberen toch onverwacht veel zetels te winnen in het noorden.

Daarvoor zal de partij echter een aantrekkelijke eenheidsboodschap moeten brengen, die de Schotten ervan overtuigt dat de regering in Londen ook hún belangen behartigt. Als dat niet lukt, zou het mandaat voor de SNP verder kunnen groeien, en alleen maar meer zand in de raderen van premier May kunnen komen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer