Het nucleaire programma van Noord-Korea
Het Noord-Koreaanse nucleaire programma bezorgt de internationale gemeenschap al tientallen jaren kopzorgen. Recente schattingen becijferen het aantal atoombommen van het land tussen tien (Zuid-Koreaans ministerie van Defensie in januari 2017) en 21 (Amerikaans instituut voor Wetenschap en Internationale Veiligheid in juni 2016).
In de jaren zestig richtte Noord-Korea zijn nucleaire centrum in Yongbyon op. Ongeveer twintig jaar later begon het communistische land met de ontwikkeling van nucleaire wapens. In 1994 zegde Pyongyang na twintig jaar zijn lidmaatschap van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) op.
Februari 2005: Noord-Korea claimt voor het eerst in bezit te zijn van kernwapens. Het land verplicht zich in september een opgave te doen van zijn nucleaire programma.
Oktober 2006: Het land lanceert de eerste ondergrondse atoomproef. De Verenigde Naties besluiten tot sancties tegen Noord-Korea, die na nieuwe testen in de daaropvolgende jaren steeds verder worden verscherpt.
Mei 2009: Het geïsoleerde land doet een tweede kernproef.
Februari 2013: Pyongyang lanceert een derde kernproef.
Januari 2016: Het land laat naar eigen zeggen voor het eerst een waterstofbom ontploffen, waarvan de explosieve kracht vele malen sterker is dan die van een atoombom. Experts in Zuid-Korea en andere landen bevestigen een vierde kernproef, maar betwijfelen of het om een waterstofbom ging.
September 2016: Pyongyang doet voor de vijfde maal een test met een atoombom. Zuid-Koreaanse militairen spreken van de tot dan sterkste explosie bij een Noord-Koreaanse kernproef. Eind november besluit de VN-Veiligheidsraad tot de strengste sancties tegen Noord-Korea.