Londen: kerken dicht, moskeeën open
De Engelse stad Londen telt inmiddels 423 moskeeën, „gebouwd op de droevige ruïnes van het Engelse christendom.”
Dat schreef de Italiaanse journalist Giulio Meotti eerder deze maand in een artikel voor het Gatestone Instituut in New York, een denktank op het gebied van politiek en veiligheid.
De Hyatt United Church, langs de Hamilton Road in Londen, werd in 2015 gekocht door de Egyptische gemeenschap en wordt een moskee, schrijft Meotti. „De St. Peters Church is nu de Madinamoskee en de Brick Lanemoskee was vroeger een methodistenkerk.”
Tussen 2001 en 2012 werden van 500 kerken in Londen privéwoningen gemaakt, citeert Meotti uit een verslag in de Wall Street Journal. Van 2012 tot 2014 daalde het aantal Britten dat zichzelf anglicaans noemde van 21 naar 17 procent, een afname van 1,7 miljoen mensen. Dit terwijl het aantal moslims toenam met bijna een miljoen.
Relikwie
Meotti voorspelt dat, gezien de huidige trend, het christendom in Engeland „een relikwie wordt, terwijl de islam de religie van de toekomst zal zijn.” Hij baseert dit op schattingen dat het aantal moslims dat in 2020 wekelijks de moskee bezoekt het aantal christenen overstijgt dat elke zondag naar de kerk gaat: 683.000 tegenover 679.000. „Binnen een generatie zal het aantal kerkgangers drie keer lager zijn dan het aantal moslims dat regelmatig naar een moskee gaat op vrijdag.”
De Britse krant The Daily Mail publiceerde in 2013 foto’s van een kerk en een moskee enkele meters bij elkaar vandaan in het centrum van Londen. In de Church of San Giorgio, ontworpen voor 1230 mensen, kwamen nog 12 mensen bijeen om de mis te vieren. In de Church of Santa Maria waren het er twintig. In de nabijgelegen Brune Street Estate Mosque echter passen maar honderd mensen – op vrijdag moesten de moskeegangers op straat bidden wegens ruimtegebrek.
„Het homogene, christelijke landschap van de staatsreligie is op de terugtocht”, citeert Meotti Ceri Peach van Oxford University. „Omdat bijna de helft van de Britse moslims jonger is dan 25 jaar en een kwart van de christenen ouder is dan 65 jaar.”
Er worden echter niet enkel gebouwen omgevormd, maar ook mensen, stelt Giulio Meotti. „Het aantal bekeerlingen tot de islam in Londen is verdubbeld. Vaak omarmen ze de radicale islam, zoals Khalid Masood, de man die een aanslag pleegde op de Westminster Bridge.”