Bestrijding Brabantse misdaadclans kostbaar
De bestrijding van zeven criminele families in Noord-Brabant is voor de samenleving een zware kostenpost en een zaak van lange adem.
De overheid heeft er een hoop werk aan en het doorbreken van de overdracht van criminele patronen van de ene generatie op de andere is zeer lastig. Dat blijkt uit een donderdag verschenen onderzoek onder supervisie van de Tilburg University.
Simpele oplossingen daarvoor bestaan niet. Iedere familie vraagt om een individuele aanpak als wordt geprobeerd hun gedrag te veranderen of in te perken. Zware straffen alleen zijn onvoldoende om de misdaadclans uit te schakelen. De kans dat de families crimineel gedrag van generatie op generatie overdragen, is volgens de onderzoekers „zeer groot”. Dat geldt voor de mannen én de vrouwen.
Ieder van de onderzochte families heeft minstens één kopstuk in de georganiseerde misdaad voortgebracht, aldus de onderzoekers. De families leven in een gesloten wereld en vallen telkens terug op oude vrienden en betrouwbare familieleden.
Sinds de jaren zeventig ontwikkelden zij zich van allerlei vormen van vermogenscriminaliteit (diefstal, inbraak, oplichting) naar de drugshandel, zoals de wietteelt en xtc-productie. „Het laatste opende voor criminele leiders in de zeven familienetwerken de poort naar internationaal succes”, stellen de onderzoekers.
Ze transformeerden naar wereldwijde groothandelaars in xtc-pillen, met eigen laboratoria. De jongste generatie van deze misdaadclans richt zich juist meer op wietteelt.