Kerk & religie

Pew: Europa beperkt gelovigen

Voor het eerst in drie jaar tijd is in 2015 wereldwijd het aantal door de over-heid opgelegde beperkingen aan godsdienstige groepen gestegen.

Redactie kerk
12 April 2017 11:47Gewijzigd op 16 November 2020 10:17
beeld AFP, Peter Endig
beeld AFP, Peter Endig

Dat bleek uit een onderzoek van het Amerikaanse Pew Research Center. Ook in Europa nam het aantal incidenten noemenswaardig toe. Pew publiceerde dinsdag de resultaten van het jaarlijkse onderzoek naar wereldwijde beperkingen van religieuze groepen in 2015. Het onderzoeksbureau keek ook naar de bejegening van religieuze groepen in afzonderlijke regio’s.

Met name Europa springt eruit vanwege de toename van beperkende maatregelen in een jaar tijd, de sterkste stijging vergeleken met die in andere regio’s in de wereld. In meer dan de helft van de 45 Europese landen (53 procent) nam het gebruik van geweld of intimidatie door de overheid toe ten opzichte van 2014, aldus Pew.

Met name de vijandige bejegening van moslims is in Europa aanzienlijk toegenomen. In 2015 deden zich in 32 Europese landen incidenten tegenover moslims voor, een stijging van 26 landen. Incidenten tegenover christenen hadden plaats in 21 Europese landen (47 procent), tegen 17 landen (38 procent) een jaar eerder. Joden werden vijandig bejegend in 33 landen (73 procent), een lichte stijging ten opzichte van 2014, toen het om 32 landen ging (71 procent).

Veel van de incidenten doen zich voor op straat. In Frankrijk en Rusland deden zich de meeste incidenten voor met betrekking tot religieuze groepen, meer dan 200. Vaak gaat het hierbij om individuen die het verbod op het dragen van „gezichtsbedekking” in Franse publieke ruimtes negeerden. In Rusland vervolgde de overheid vaak mensen die in het openbaar uiting gaven aan hun geloof.

Een deel van de gemeten incidenten van overheidsintimidatie –waaronder bijvoorbeeld ook denigrerende uitspraken van ambtenaren of discriminatie vallen– heeft te maken met de groeiende vluchtelingenstroom. In 2015 vroegen 1,3 miljoen migranten asiel aan in Europa. Meer dan de helft (54 procent) is afkomstig uit Syrië, Afghanistan en Irak, waar de bevolking overwegend islamitisch is.

Onder meer Hongarije en Slowakije worden in het rapport genoemd vanwege hun openlijke weerstand tegen vluchtelingen met een andere godsdienstige achtergrond. Beide landen namen maatregelen om de vluchtelingenstroom in te dammen en te ontmoedigen.

Het rapport maakt verder melding van een inval in een moskee in de Duitse stad Bremen. De politie vermoedde relaties met salafistische groepen en de verspreiding van wapens met het oog op een terreurdaad. Ze brak de voordeur van de moskee, boeide gelovigen en dwong een aantal van hen uren op de vloer te blijven liggen. Bij de inval zijn geen wapens gevonden. De rechter noemde de inval later onwettig.

De regio Midden-Oosten en Noord-Afrika heeft telt nog steeds het hoogste niveau aan vijandigheden van overheidswege, ondanks een daling in 2015.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer