Synodelid EKD wijst op gevaar van pluralisme
Het pluralisme is de aids van de kerk. Dat zegt een synodelid van de Evangelische Kerk in Duitsland (EKD), Hans Lachenmann. Hij was twaalf jaar synodelid van de landelijke kerk.
Lachenmann deed zijn uitspraken op de jaarlijkse bijeenkomst van het Paul-Schütz-Gesellschaft. Volgens hem is pluralisme op zich niet verkeerd wanneer er een duidelijke maatstaf is waarnaar de onderscheiden meningen beoordeeld kunnen worden. „Op de markt van onbegrensde mogelijkheden die de volkskerk geworden is, heeft het ongevaarlijke virus zich echter ontwikkeld tot een dodelijke ziekteverwekker. De weerstand van de bijbelgetrouwe groepen is doorbroken door de dwang alle zienswijzen als gelijkwaardig te tolereren. De trouw aan de geloofsbelijdenis, als beschermend immuunsysteem, is stukgemaakt”, aldus Lachenmann.
Volgens hem is er maar één geneesmiddel: „De Bijbel zo nemen als hij ons gegeven is.” Het synodelid riep de leiding van de kerken op tot meer nuchterheid en bijbelgetrouwheid.
Het Paul-Schütz-Gesellschaft probeert het bijbelse denken en leven in de kerk te bevorderen. De naar theoloog Paul Schütz (1891-1985) genoemde vereniging wil bijbels gefundeerd en oecumenisch gericht denken en leven bevorderen. Lachenmann is plaatsvervangend voorzitter van de organisatie. Volgens de eerste voorzitter, Horst-Klaus Hofmann, heeft Schütz gesproken over het ineenstorten van het instituut kerk en het ontstaan van veel nieuwe gemeenten. Hofmann is de grondlegger van het Offensive Junger Christen.
De Evangelische Kerk in Duitsland telde vorig jaar ongeveer 26 miljoen leden. Dat is bijna 32 procent van de Duitse bevolking. In 2002 daalde het aantal leden in een jaar met 242.000. De Rooms-Katholieke Kerk had eind 2002 26,5 miljoen leden. De meeste protestanten wonen in Sleeswijk-Holstein en Nedersaksen.
In de omgeving waar Luther werkte, het huidige Saksen- Anhalt, behoort slechts 16 procent tot de protestantse kerk. Dat is het laagste percentage in heel Duitsland.