Binnenland

Verdonk wil vertrekcentrum asielzoekers in Ter Apel

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft de gemeente Vlagtwedde gevraagd of zij bereid is het huidige asielzoekerscentrum in Ter Apel om te zetten in een vertrekcentrum.

ANP
18 May 2004 09:09Gewijzigd op 14 November 2020 01:14

De Groningse gemeente heeft inmiddels laten weten zich eerst goed te willen laten informeren over de gevolgen en mogelijke risico’s. In een vertrekcentrum worden uitgeprocedeerde asielzoekers acht weken lang voorbereid op de terugkeer naar hun land van herkomst. Het gaat om mensen die nog onder de oude Vreemdelingenwet, voor april 2001, hun asielaanvraag indienden. De komende jaren zullen 26.000 van hen uitgeprocedeerd raken en uitgezet worden.

Volgens burgemeester J. Broertjes van Vlagtwedde zou het in eerste instantie gaan om een periode van drie jaar. Op 7 juni zal de raad een besluit nemen. Ter Apel fungeerde voorheen al enkele jaren als een verwijdercentrum voor mensen wier asielverzoek is afgewezen.

De burgemeester beseft te maken te hebben met een gevoelige kwestie. Desondanks is hij niet huiverig voor acties of verstoringen van de openbare orde. „Ter Apel heeft een lange traditie op dit terrein”, zegt hij.

„De gemeente en de desbetreffende instellingen hebben in de loop der jaren veel ervaring opgedaan met diverse instellingen voor asielzoekers. En de burgers ook. Het zal voor de burgers bovendien waarschijnlijk niet veel veranderen.” In het huidige asielzoekerscentrum werken tientallen mensen. „De werkgelegenheid is voor onze economisch kwetsbare regio inderdaad belangrijk.”

De politiek reageert voorzichtig, maar niet bij voorbaat afwijzend. Zo laten CDA, VVD en ChristenUnie hun besluit afhangen van het precieze voorstel. Er moet bovendien nog worden overlegd met partijgenoten, maar de fractievoorzitters zeggen niet op voorhand nee. De PvdA doet dat ook niet, maar staat niet te juichen. „Het COA zal iets goeds moeten bieden. De werkgelegenheid kan een overweging zijn”, zegt fractievoorzitter B. Batterman.

Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken ving eerder bot in de gemeenten Eindhoven, Dongeradeel, Hilversum en Laren. Deze wezen de komst van vertrekcentra binnen hun gemeentegrenzen af.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer