Botsen tegen de knieën van een verkeersregelaar
Als een verkeersregelaar een stopteken geeft, kan een verkeersdeelnemer maar beter stoppen – ook al heeft hij haast. Hij riskeert niet alleen 380 euro boete, maar ook een nachtje cel.
Een verkeersregelaar werd woensdagavond in Tilburg tegen de knieën gereden. Het zinde de 23-jarige chauffeur niet dat hij moest stoppen. Na toeteren en schelden reed hij tegen de 27-jarige verkeersregelaar aan. De politie pakte de automobilist op.
Drie weken geleden overkwam Geert Verschuur (32) uit Barneveld hetzelfde in zijn woonplaats. Verschuur –die een opleidingsbedrijf voor verkeersregelaars runt– regelde met een collega het middagverkeer op de drukke rotonde Thorbeckelaan/Schoutenstraat.
Daar kruisen de voertuigen met leerlingen van de reformatorische Eben-Haëzer- en Rehobothschool met de fietsers van het Johannes Fontanuscollege. „Een auto negeerde het stopteken van mijn collega met een gangetje van 10, 11 kilometer per uur. Deze gaf dat aan mij door. Ik stond verderop fietsers te laten oversteken en wilde de automobilist stopzetten om hem aan te spreken.”
Aangereden
Dat voornemen mislukte. „De man negeerde opnieuw het stopteken en reed met 5 kilometer per uur tegen me aan. Ik gaf een tik op de motorkap en deed twee stappen achteruit. Ondertussen belde ik 112. Toen reed hij voor de tweede keer tegen me aan en vervolgens een meter achteruit. Ik was bang dat hij een aanloop wilde nemen en ging opzij. De fietsers had ik gesommeerd te wachten; zij durfden ook niet meer over te steken.”
De bestuurder deed echter zijn raam naar beneden en daagde uit: „Dat moet je nog eens doen, op m’n auto slaan. Ik antwoordde: De politie is al onderweg. Toen wist hij niet hoe snel hij moet wegwezen. Een politieman in burger had het voorval echter gezien en ging achter hem aan. Zelf had ik het nummerbord genoteerd en aan de politie doorgegeven.”
Een poosje later arriveerden agenten aan wie Verschuur zijn verhaal kon doen. „Later die dag is de man aangehouden. Hij moest een nacht in de cel doorbrengen voordat de politie hem zou verhoren.”
De verdachte kan worden veroordeeld voor poging tot doodslag. Daar staat maximaal vier jaar cel op. De zaak komt later voor de rechter.
Verschuur benadrukt dat het hierbij om een uitzonderlijk incident gaat. „Ik run nu vier jaar dit bedrijf en sta door het hele land, maar ik heb slechts zes keer aangifte gedaan. Als ik een hele dag het verkeer regel, wordt het stopteken wel twintig keer genegeerd. Meestal moet ik dat laten zitten. Maar als het doorrijden gevaar voor andere verkeersdeelnemers oplevert en het gepaard gaat met verbaal geweld en obscene gebaren, maak ik er werk van. Soms ben ik zo boos dat ik even tien minuten pauzeer om bij te komen met een kop koffie.”
Plezier
Toch doet Verschuur met plezier zijn werk. „Ik word normaal niet snel boos; anders heb je het zwaar in dit vak. Ik doe het werk met een glimlach op m’n gezicht. Het merendeel van de Nederlanders heeft geen kort lontje. En recent heb ik nog een bosje bloemen gekregen, van een oudere vrouw met een rollator.”