Economie

Duisenberg ziet begin van herstel in EU

President Duisenberg van de Europese Centrale Bank (ECB) meent dat het herstel van de economie in de eurozone inmiddels is begonnen. Daaraan voegt hij echter toe dat de opleving traag zal verlopen.

Redactie economie
25 February 2002 08:47Gewijzigd op 13 November 2020 23:26

„Er zijn steeds meer signalen, uit alle hoeken van Europa, die erop wijzen dat we het dieptepunt zijn gepasseerd”, verklaarde hij zaterdag in een interview met de Belgische krant De Financieel-Economische Tijd. Het bruto binnenlands product (bbp) in de twaalf landen met de gemeenschappelijke munt zal voor heel 2002 naar verwachting een toename van 1 tot 1,5 procent laten aantekenen. Aan het eind van het jaar is het tempo waarschijnlijk aangetrokken tot 2 à 2,5 procent.

Tevens voorziet de ECB-topman een gunstige ontwikkeling van de inflatie. Hij rekent erop dat de geldontwaarding de komende maanden duidelijk onder de 2 procent zakt, het peil dat de bank op middellange termijn aanhoudt als bovengrens om te kunnen spreken van een situatie van prijsstabiliteit.

Duisenberg geeft aan dat een nieuwe verlaging van de rente er niet inzit. „Bij het huidige intrestniveau vormt de monetaire politiek geen obstakel voor een versnelling van de economische groei”, merkt hij op. Hij ontkent met kracht dat de ECB voor een strakke aanpak kiest. In dat verband wijst hij erop dat de officiële rente momenteel lager is dan in welk euroland ook gedurende de laatste dertig tot veertig jaar.

Sommige economen dringen, zeker nu de inflatie een dalende lijn vertoont, aan op een meer stimulerende koers. Zij zijn voorstanders van een verdere versoepeling van het kredietbeleid om de investeringen, de werkgelegenheid en de consumentenbestedingen een steuntje in de rug te bieden. Duisenberg voelt daar echter niets voor.

De hoogste baas van de centrale bank in Frankfurt is blij met de toezegging van Duitsland maatregelen te treffen om het begrotingstekort, dat zich dicht in de buurt van de 3 procent van het bbp bevindt, terug te dringen. De regering van bondskanselier Schröder kondigde twee weken geleden financiële ingrepen aan om een berisping van de EU-ministers van Financiën te ontwijken.

De belofte van Duitsland reikt verder dan de aanbeveling voor een reprimande van de Europese Commissie, benadrukt Duisenberg. „Mijn conclusie luidt dat de dreiging van een vroegtijdige waarschuwing zo veel druk heeft uitgeoefend dat de doelstellingen van het stabiliteitspact worden gerespecteerd. Het stabiliteitspact werkt dus en staat stevig op zijn voeten”, aldus de ECB-president.

De Nederlander is vandaag in de Chinese hoofdstad Peking gearriveerd voor een vierdaags bezoek. Hij zal op uitnodiging van de centrale bank van de volksrepubliek onder meer spreken over de invoering van de euro.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer