Kamer tegen tussentijdse toets in voortgezet onderwijs
De Tweede Kamer steunt zeer waarschijnlijk een initiatiefwet van SGP en CDA om tussentijdse toetsen in het voortgezet onderwijs onmogelijk te maken.
De fracties van CDA, D66, GroenLinks, SP, SGP en ChristenUnie staan achter het wetsvoorstel, zo bleek woensdag tijdens een Kamerdebat. Ze hebben 74 zetels; dat is bijna de helft van het totaal. CDA-Kamerlid Rog, die het initiatief samen zijn SGP-collega Bisschop verdedigt, zei donderdagmorgen dat hij op grond van debatten in het verleden over tussentijdse toetsen hoopt dat er zich nog enkele andere fracties zullen aansluiten.
Bisschop, de eerste ondertekenaar, is nog stelliger: „Ik heb er alle vertrouwen in dat het goed komt als we nog met enkele collega’s rond de tafel gaan. Het wetsvoorstel is helemaal in lijn met de keuze van de Kamer in de afgelopen jaren, namelijk om het onderwijs niet op te zadelen met ballast. De dames en heren voor de klas moeten de ruimte krijgen om hun vak uit te oefenen.”
Kern van het initiatief is dat het ministerie van Onderwijs scholen in het voortgezet onderwijs geen tussentijdse toets mag opleggen. Die toets is er nu (nog) niet, maar op basis van een eerder genomen wet mogen de bewindslieden daar wel toe overgaan, zonder dat ze daarvoor toestemming hoeven te vragen aan de Tweede Kamer.
SGP-Kamerlid Dijkgraaf stelde dat als er een tussentijdse toets moet komen, deze geregeld moet worden via een afzonderlijk wetsvoorstel.
VVD, PVV en PvdA vinden het prima als er op grond van de huidige regelgeving wel een tussentijdse toets komt in het voortgezet onderwijs.