Buitenland

Bannon lijdt nederlaag in machtstrijd binnen Witte Huis

President Trump heeft zijn belangrijkste adviseur, Steve Bannon, uit de Nationale Veiligheidsraad (NSC) gezet. Officieel is het geen degradatie van ”Trumps fluisteraar” maar het is wel een nederlaag voor de populisten in het Witte Huis.

W. B. Kranendonk
6 April 2017 09:26Gewijzigd op 16 November 2020 10:14
Steve Bannon. beeld EPA, Jim Lo Scalzo
Steve Bannon. beeld EPA, Jim Lo Scalzo

Bannon heeft zijn missie volbracht. Daarom kan hij terugtreden, is de officiële lezing. Volgens het Witte Huis moest Trumps strateeg namelijk als een babysitter passen op Michel Flynn, die als voorzitter van de NSC was benoemd. Doordat Flynn al na enkele weken het veld moest ruimen, zat het oppaswerk voor Bannon erop.

Bronnen in Washington en de Amerikaanse media betwisten deze lezing. Zij zien het vertrek van Bannon uit de NSC als een gevolg van de groeiende invloed van Herbert McMaster, die Flynn opvolgde als voorzitter van de veiligheidsraad. Deze gerespecteerde generaal moet niet veel hebben van de „wilde ideeën” van Bannon en vindt de NSC te belangrijk om er allerlei ultrarechtse strapatsen mee uit te halen.

Bij de herschikking van de NSC heeft McMaster er ook voor gezorgd dat de functionarissen die traditioneel in de raad zaten terugkeren: de chef van de strijdkrachten, de directeur van de inlichtingendiensten, de minister van Energie, de gezant bij de VN en de directeur van de CIA. Trump en Bannon hadden eerder bepaald dat deze topambtenaren voortaan slechts op uitnodiging mochten aanschuiven.

Behalve dat McMaster kennelijk niet langer behoefte heeft aan de inbreng en aanwezigheid van Bannon (die overigens maar één keer aanwezig zou zijn geweest), lijkt ook een andere factor van invloed te zijn. De laatste weken zijn er steeds meer signalen dat Bannon niet alleen botst met de traditionalisten in het Witte Huis, zoals McMaster en vicepresident Pence, maar ook met de groep rond Trumps schoonzoon, Jared Kushner.

Die heeft onder andere als taak de sfeer en de werkwijze binnen de staf van het Witte Huis tegen het licht te houden. Daarbij zou Kushner inmiddels de conclusie hebben getrokken dat de ‘geur’ van Bannon de sfeer binnen de presidentiële staf en het imago van de president negatief beïnvloedt.

Dat Kushner en Bannon geen vrienden zijn, valt ook af te leiden uit een verhaal dat afgelopen dinsdag op Infowars verscheen. Deze website, die duidelijk pro Bannon is, verspreidde het nieuws dat Kushner gevoelige informatie zou lekken naar de linkse zender MSNBC. Een poging dus om Kushner zwart te maken.

De lezing van het Witte Huis rond het vertrek van Bannon roept wel vraagtekens op omdat Flynn al bijna twee maanden geleden het veld moest ruimen en Bannon gewoon bleef zitten. Daar komt bij dat de woordvoerder van het Witte Huis, Sean Spicer, eind januari de aanwezigheid van Bannon in de NSC nog „cruciaal” noemde vanwege „zijn significante militaire achtergrond.” Die militaire ervaring beperkte zich overigens tot een korte diensttijd bij de marine.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer