NCTV: zorgen om kinderen in IS-gebied
Terugkeerders uit Syrië en Irak vormen een risico voor de veiligheid in Nederland. Het gaat dan niet alleen om volwassenen maar ook om kinderen die door hun ouders zijn meegenomen naar IS-gebied. Dat staat in het donderdag gepubliceerde Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).
„Kinderen krijgen de extreme waarden met de paplepel ingegoten en hoeven dus niet bekeerd of omgevormd te worden. Minderjarigen in het ‘kalifaat’ wordt vanaf jonge leeftijd geleerd dat een ieder die zich niet aan de juiste interpretatie van de islam houdt gedood moet worden”, staat in een donderdag eveneens gepubliceerde aanvullende studie van de NCTV en Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).
Het aantal Nederlanders met jihadistische intenties in het door IS uitgeroepen kalifaat in Syrië en Irak is momenteel ongeveer 190, in dit aantal zijn ongeveer tussen de vijftien en twintig kinderen ouder dan negen jaar meegenomen. Jongere kinderen zijn hierin niet meegeteld, daarvan zijn er naar schatting tussen de zestig en zeventig met een Nederlands link naar IS-gebied.
De NCTV vreest dat zij worden geïndoctrineerd en mogelijk bereid zijn geweld te gebruiken als ze terugkeren. „Kinderen worden geportretteerd als strijders, als blij en vrij. De propaganda vertelt veel over de rol die IS aan kinderen geeft en probeert te werven.” Maar, wordt daaraan toegevoegd, kinderen zijn in de eerste plaats slachtoffer van IS. „Daarom wordt bij terugkeer per minderjarige bekeken welke zorg, veiligheidsmaatregelen en interventies passend zijn.”
Het dreigingsniveau in Nederland blijft, mede door deze dreiging, onverminderd hoog. De kans op een aanslag is reëel, maar er zijn geen concrete aanwijzingen. Het dreigingsniveau is vier op een schaal van vijf. De grootste dreiging komt nog altijd uit jihadistische hoek. Maar de NCTV noemt het ook „voorstelbaar” dat er aanslagen uit rechts-extremistische hoek plaatsvinden, hoewel er geen aanwijzingen voor zijn.
Het aantal terugkeerders staat op zo’n vijftig personen. Het aantal uitreizigers is de laatste tijd heel klein. Er zijn nauwelijks bevestigde gevallen van Nederlandse jihadisten die de strijdgebieden wisten te bereiken.