Jumbo en CBL vinden rechter aan hun zijde
Supermarktketen Jumbo en het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) hoeven toch geen schadevergoeding aan de producent van leeftijdscontrolesysteem Ageviewers (HEM) te betalen. Het gerechtshof in Den Haag vernietigde dinsdag een eerder vonnis. Daarmee verdwenen de vorderingen van HEM in de prullenbak.
Ageviewers werd in 2007 ontwikkeld om effectieve leeftijdscontrole bij de verkoop van alcohol en tabak in de detailhandel mogelijk te maken. Dit gebeurt op afstand via een camerasysteem. Belangrijk aspect daarbij is dat winkelmedewerkers niet belast worden met de controles.
Via het beveiligde internet, en alleen na goedkeuring van de klant, wordt kortstondig een beeldverbinding tot stand gebracht met een extern controlecentrum. Op afstand stellen controlemedewerkers vast of er sprake is van een volwassene. Wanneer dit op het eerste gezicht niet met zekerheid valt te zeggen, wordt verzocht om het ID-bewijs op de terminal te plaatsen. Daarna kan alsnog met zekerheid worden vastgesteld dat de producten niet aan te jonge mensen wordt verkocht.
Volgens HEM zou het systeem door supermarkten bewust buiten de deur zijn gehouden omdat het „te goed” zou werken. Dat zou onder meer zorgen voor omzetdalingen. HEM sprak daarbij van kartelvorming tegen Ageviewers, waardoor het niet mogelijk was om op een eerlijke manier de markt te bestieren. Eerder besliste de rechter dat Jumbo en CBL daarmee de mededingingswet hadden overtreden.
Jumbo stelde eerder geheel zelfstandig te hebben beslist om geen gebruik te maken van Ageviewers. Van afspraken met andere supermarkten was volgens Jumbo geen sprake. De supermarktketen en het CBL vonden nu ook de rechter aan hun zijde.
„Het hof lijk ietwat lichtvaardig met de zaak te zijn omgesprongen”, aldus HEM in een reactie. Er zou geen sprake zijn van een kartel omdat het uiteindelijk aan supermarkten zelf was om Ageviewers al dan niet uit te sluiten, ook al hadden ze volgens HEM wel eerder onderling overleg gehad over het buiten de deur houden van het systeem. „Dat we in cassatie gaan ligt voor de hand”, verduidelijkte een woordvoerder.