Binnenland

Op stap in de Museumweek (of erna)

Stoffig is museumbezoek allang niet meer. De populariteit van de Museumkaart blijft toenemen en ook de meest recente bezoekersaantallen van Nederlandse musea spreken boekdelen in 2015 bezochten ruim 33 miljoen mensen een museum.

1 April 2017 19:18Gewijzigd op 16 November 2020 10:12
Expedition Earth is een virtuele lift door de aarde. beeld Museumvereniging
Expedition Earth is een virtuele lift door de aarde. beeld Museumvereniging

Gratis entree –zoals tijdens voorloper het Museumweekend gangbaar was– is er tijdens de derde jaarlijkse Nationale Museumweek volgende week bij de meeste musea niet meer bij. Wel bieden deelnemende musea hun bezoekers extra activiteiten aan. Ook stellen ze ter gelegenheid van de Museumweek een pronkstuk uit hun collectie centraal.

Alleen die pronkstukken al laten de diversiteit van de musea zien. Van vliegtuig Connie in luchtvaartmuseum Aviodrome (Lelystad) en ”De Nachtwacht” –wat anders?– in het Rijksmuseum tot aan een lift waarmee je een virtuele reis door de aardlagen maakt bij GeoFort (Herwijnen) en een werk van een onbekende schilder in bakkerijmuseum De Oude Bakker in Medemblik.

Overigens introduceert het Rijks tijdens de Museumweek ook een nieuwe Rembrandtrondleiding, „waarin je Rembrandt beter leert kennen.” Want een museum is tegenwoordig méér dan een plek waar je rustig mag rondkijken. Het draait om ervaren, om beleven, zelfs om uitproberen. Of in het museum nu brood of brandweerauto’s, kunst of kaarten centraal staan.

De musea op deze pagina zijn, natuurlijk naast heel veel andere, de moeite waard om te bezoeken, voor volwassenen en kinderen. Leuk voor een uitstapje tijdens de Museumweek. Of voor later dit jaar, als de drukte die de Museumweek waarschijnlijk zal opleveren, weer voorbij is.

Laatste blik in het paleis

Museum: Paleis Het Loo (Apeldoorn)

Pronkstuk? Portret Amalia van Solms, dat Het Loo vorig jaar heeft aangekocht. Het 17e-eeuwse dubbelportret van schilder Gerard van Honthorst (1592-1656) was jarenlang onvindbaar, maar dook op bij kunstbeurs Tefaf Maastricht. Dankzij het schilderij krijgen bezoekers een indruk van de pracht en praal waarmee Amalia en Frederik Hendrik zichzelf lieten afbeelden.

Waarom bezoeken? Paleis Het Loo ondergaat binnenkort een ingrijpende verbouwing en is dan zeker drie jaar gesloten. Wie het paleis voor die tijd nog wil bezoeken, heeft tot eind dit jaar de tijd. Tijdens de Museumweek zijn museumgids en audiotour gratis. Voor kinderen is er een schatkaart waarmee ze op zoek kunnen naar het pronkstuk van de Museumweek. Alternatief? Vanaf 2021 is het museumpaleis weer open, met onder meer het Juniorpaleis, waar kinderen kunnen spelen. Tijdens de verbouwing is (in de zomer- en kerstvakantie) een bezoek aan de paleistuinen en de stallen mogelijk.

paleishetloo.nl

Ontmoet bakkers met passie

Museum: Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij (Medemblik)

Topstuk? Een klein schilderijtje, ”De ontdekking van een goudklompje”, van een onbekende meester. Het werk dook vorig jaar op tijdens de tentoonstelling ”Bakkerskunst”. Het was sterk vervuild en licht beschadigd en is inmiddels gerestaureerd. Aan de onderzijde zijn sporen naar de maker te vinden: HW of HvV en 05, OS of 08.

Waarom bezoeken? Medewerkers brengen graag hun passie voor het bakkersambacht over. Ze vertellen enthousiast over hun vak en laten bijvoorbeeld zien (en proeven) hoe ze bonbons maken. Kinderen mogen meehelpen (draaien aan de speculaasmachine bijvoorbeeld) en kunnen zelf een koek versieren. Wie een Museumkaart heeft, kan het bezoek zonder extra kosten uitbreiden met een tocht met de stoomtram en stoomboot op het traject Hoorn-Medemblik-Enkhuizen.

Alternatief? Het Bakkerijmuseum in Hattem. Vooral in schoolvakanties een aanrader omdat er dan extra activiteiten zijn.

deoudebakkerij.nl

Jongensdroom in Almere

Museum: Veiligheidsmuseum PIT (Almere)

Topstuk? Blusboot Jan van der Heyde II, de opvolger van de allereerste blusboot van de Amsterdamse brandweer. De boot, die dateert uit 1929, was zo stevig gebouwd, dat hij sterk ijs kon breken en dus het hele jaar door in actie kon komen. Hij deed dienst tot 1983.

Waarom bezoeken? Het Nationale Veiligheidsmuseum PIT is een modern en nog jong museum. Het ontstond in 2014 uit het Nederlands Politiemuseum en het Nationaal Brandweermuseum. Bezoekers komen alles te weten over de politie, de brandweer en de ambulance. Met de vele voertuigen, die soms ook van binnen te bekijken zijn –van (historische) brandweerauto’s tot een ambulance–, heeft dit museum wel iets weg van een stoere jongensdroom.

Alternatief? In Hellevoetsluis is het Nationaal Brandweermuseum, net als PIT onderdeel van de stichting Nationaal Veiligheidsinstituut (NVI), nog steeds te bezoeken. In de Museumweek is het museum dagelijks geopend.

pitveiligheid.nl

Kom in actie rond een fort

Museum: GeoFort (Herwijnen)

Topstuk? Expedition Earth, een virtuele lift waarin bezoekers een reis van 6000 kilometer dwars door de aarde maken. Daarbij passeren ze –zo lijkt– grillige aardlagen, en het wordt onderweg steeds warmer. Expedition Earth werd twee jaar terug geopend, onder meer om jongeren te laten zien hoe uitdagend technologie is.

Waarom bezoeken? Het museum GeoFort is een ervaring op zich. Het is gebouwd op een fort in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het museum noemt zich een „educatieve attractie”, waar alles in het teken staat van kaarten en navigatie. Binnen is meer dan genoeg te zien en te doen, maar zeker ook het buitendeel is de moeite waard voor wie van actie houdt. Raak de weg kwijt in de desoriëntatietunnel, bijvoorbeeld. Of vind, net als een zalm, de juiste route via een geurspoor.

Alternatief? Er is nog een museum dat is gebouwd op een fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie: het Waterliniemuseum bij het Fort bij Vechten in Bunnik.

geofort.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer