Uitstel plannen woningbouw in Kampen
Een dreigend extra verlies van 5 miljoen euro op woningbouwplannen langs de bypass van de IJssel in Kampen maakten dat de gemeenteraad donderdagavond heeft besloten de plannen uit te stellen.
Het dossier Reevediep kreeg donderdagavond een nieuw hoofdstuk. Aan de boorden van het deels al aangelegde Reevediep, een zijtak van de IJssel, zou een dorp met 1300 woningen verrijzen. Die zijtak is nodig om bij hoogwater de IJssel bij Zwolle te ontlasten. Overheden zagen een mooie kans een waterrijke woonwijk in de vorm van een dorp langs de zijtak in te tekenen.
In 2015 moesten ze echter opnieuw naar de tekentafel nadat de Raad van State er een streep door zette. In het nieuwe plan worden in de eerste fase 600 woningen gebouwd. Blijft er daarna behoefte aan meer, dan komen die er ook. Donderdagavond moesten raadsleden beslissen over deze nieuwe forse uitbreiding van de stad.
Maar de risico’s voor de gemeente zijn groot. Bij het geheel afblazen van de plannen krijgt Kampen een verlies van 38 miljoen euro te verwerken, zeggen tegenstanders verenigd in de Werkgroep Zwartendijk.
Als fase 1 doorgaat maar de tweede fase niet, dan wordt de Overijsselse gemeente geconfronteerd met een verlies van ruim 19 miljoen euro, stelt de gemeente. Maar mogelijk ligt dat bedrag nog eens 5 miljoen euro hoger, blijkt uit navraag bij een accountant.
Een brief met uitleg daarover werd donderdagmiddag naar de raad gestuurd. Die wil nu meer tijd om tot een afweging te komen.
Dit voorstel van SGP werd door vrijwel alle partijen gesteund. „Wij willen alle gevolgen voor de bewoners goed inzichtelijk hebben. Ik wil hierover ook met de accountant spreken”, zei SGP-fractievoorzitter Van den Bosch.
Cruciaal is de waardering van gronden door gemeenten, legde wethouder Veldhoen (ChristenUnie) uit. De gemeente Kampen ziet een verschil in waarde van gronden die alleen voor agrarische doeleinden mogen worden gebruikt en gronden waar mogelijk in de toekomst wordt gebouwd.
De accountant vermoedt dat deze manier van waarderen in de toekomst mogelijk verboden wordt. In dat geval moet er een extra potje van 5 miljoen euro komen. Dat betekent een extra verlies van dat bedrag als de tweede fase niet doorgaat. Wethouder Veldhoen vond dat daarom donderdag al wel een besluit over de eerste fase kon vallen, maar kreeg de raadsleden hierin niet mee.
Over veertien dagen komt het voorstel opnieuw ter tafel.