CJG Barneveld op de vingers getikt: voorkeur voor refoman mag niet
Een sollicitatieprocedure voor een lid van de raad van toezicht van het Centrum voor Jeugd en Gezin Barneveld is stopgezet na vragen uit de gemeenteraad over de reformatorische achtergrond die het nieuwe lid zou moeten hebben.
In de vacatureadvertentie werd vermeld dat de voorkeur „gezien de huidige samenstelling” uitgaat naar „een mannelijke kandidaat met een reformatorische achtergrond.” Volgens Burgemeester en Wethouders van Barneveld is dat in strijd met de Algemene wet gelijke behandeling.
Het college antwoordde dat woensdag op vragen van raadslid Van der Lubbe van de lokale partij Pro’98. Van der Lubbe wijst daarin op een eerdere verklaring van B en W dat het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) als algemene instelling „toegankelijk is voor alle inwoners van Barneveld, ongeacht hun religieuze identiteit.”
„Onze fractie krijgt met deze vacaturetekst het idee dat er toch invulling wordt gegeven aan een christelijke identiteit, terwijl daar volgens de statuten geen sprake van is”, aldus het raadslid. „We begrijpen dat het CJG in de hulpverlening rekening houdt met de verschillende religieuze groeperingen in onze gemeente, maar bij een raad van toezicht ligt dat anders.”
Neutraliteit
B en W antwoordden Van der Lubbe dat ze het „belangrijk vinden dat zowel in de uitvoering als in een raad van toezicht alle groepen uit Barneveld zich vertegenwoordigd voelen.” Ze erkennen dat de voorkeur voor een bepaald geslacht en een bepaalde geloofsovertuiging strijdig is met de wet.
Het CJG is een zelfstandige organisatie, maar valt onder de verantwoordelijkheid van de gemeente. B en W gaan met het CJG overleggen over de invulling van de vacature. „Onderwerp van gesprek zal ook de neutraliteit van het CJG zijn, waarbij wordt meegenomen hoe het CJG er voluit voor alle doelgroepen en bevolkingsgroepen kan zijn en hoe de afspiegeling van de raad van toezicht daarin een rol kan spelen.”