Omstreden slachthuis vecht sluiting aan
Het omstreden slachthuis in het Belgische Tielt stapt naar de rechter om zo snel mogelijk weer open te kunnen gaan. Dat heeft de directeur van de Debra-Group, moederbedrijf van de slachterij, woensdag bevestigd. De Belgische Raad van State behandelt de zaak vrijdag.
De Vlaamse minister van Dierenwelzijn Ben Weyts sloot het slachthuis vorige week donderdag nadat er grove misstanden aan het licht waren gekomen. Hij beoordeelt de verbeteringsplannen van het slachthuis als „onvoldoende”.
Het slachthuis wil niets goedpraten. „We willen ons vooral bewijzen door aan te tonen dat we wel degelijk respect hebben voor het welzijn van alle dieren”, aldus Debra-topman Thomas De Roover De Brauwer.
Weys wil alle slachthuizen in Vlaanderen laten doorlichten door een onafhankelijke instantie. Hij doet dat in reactie op de wijdverbreide verontwaardiging over de gruwelpraktijken in het slachthuis. De bewindsman wil ook dat de functionaris die het dierenwelzijn in de slachthuizen in de gaten houdt een onafhankelijker positie krijgt.
Uit beelden die de groep Animal Rights vorige week liet zien, blijkt dat medewerkers de varkens ernstig mishandelen. De dieren werden geschopt, geslagen en bij volle bewustzijn verdronken in een heetwaterbad. Varkens die tijdens transport al doodgingen, werden niet vernietigd maar verkocht als geslacht dier. Dat is verboden.
Het vlees werd ook door Nederlandse keurslagers verkocht, maar waar en hoeveel is onduidelijk.
De slachterij zorgde dinsdag opnieuw voor ophef toen bekend werd dat het bedrijf zijn slachtcapaciteit fors wil uitbreiden, met 1 miljoen varkens per jaar. Dierenwelzijnsorganisaties reageerden geschokt op de plannen en minister Weyts liet meteen weten dat daar voorlopig geen sprake van kan zijn.