„Hulde voor zo veel goede zorg”
Wie jarig is trakteert. Helpende Handen, de gehandicaptenvereniging van de Gereformeerde Gemeenten, organiseerde zaterdag een groots opgezette familiedag voor gehandicapten en hun familieleden in het Van Lodensteincollege in Amersfoort.
Met spelletjes, knutselsessies, koor- en samenzang, worstenbroodjes, een heuse skeltertrein en veel gelegenheid voor ontmoeting.
„Jolanda, kom van de trampoline. Nu mogen andere kinderen”, beveelt haar vader. Maar Jolanda, die het syndroom van Down heeft, weigert. Onverstoorbaar vervolgt ze haar acrobatische sprongen. Stoppen? Vastberaden schudt ze haar hoofd. „Nee.” Natuurlijk niet.
Helpende Handen bestaat dertig jaar. In de loop van dit jubileumjaar besloot de directie een familiedag te organiseren. Het enthousiasme was groot: ruim 900 gasten bezochten zaterdag de familiedag. Onder hen waren 300 gehandicapten. Het zonnige weer en een bosrijke omgeving dienden als fraai decor. „Net alsof we in Frankrijk op vakantie zijn.”
Een van de trekpleisters is een stoet auto’s met open dak. Vooropgegaan door een vrachtauto maken vijf cabrio’s een rondritje door de omgeving. „Ik krijg kriebels in mijn buik”, kraait Anneke, rode strik, pretoogjes en ijsresten om haar mond. „Stoer hé. Heerlijk.” Bang is ze niet. Trots geeft ze de chauffeur een schouderklopje. „Jij bent goed, man.”
SGP-voorman Van der Vlies wordt tijdens de openingsceremonie bedankt voor zijn inzet voor gehandicapten. Gehandicaptenorganisaties krijgen steeds meer te maken met bezuinigingen van de overheid. Niet zelden uiten ze hun ongenoegen. Maar nu even niet, vandaag is alles anders. Twee bewoners van De Eersteling in Moerkapelle, het oudste wooncentrum van de gehandicaptenzorg van de Gereformeerde Gemeenten, ontrollen een kleurig spandoek: ”Hulde aan onze regering voor zo veel goede zorg”.
Loes, een bewoner van De Eersteling, licht de tekst op het spandoek toe: „Meneer Van der Vlies, u doet veel voor ons in de Tweede Kamer. En de ministers ook. De regering zorgt voor goede zorg. Daarvoor zijn wij en onze ouders u dankbaar. Dat willen we graag laten weten. Wilt u dat ook tegen de andere mensen in de regering zeggen?”
Van der Vlies belooft zijn best te blijven doen voor gehandicapten. „Dat is niet iets zakelijks, iets politieks, maar dat komt voort uit onze christelijke plicht tot naastenliefde.”
Hij zegt ook dat niet alleen de SGP maar alle politieke partijen de gehandicaptenzorg een warm hart toedragen. „Linkse, rechtse, christelijke en niet-christelijke partijen: de hele Tweede Kamer heeft begrepen dat we de gehandicapte medemens de helpende hand moeten bieden.”
Een heikel punt is de vraag hoe het nog beschikbare geld tussen de verschillende verenigingen en organisaties moet worden verdeeld. Van der Vlies: „Daarover verschillen de partijen van mening.”