Wetenschap & techniek

Oordop met antigeluid neutraliseert herrie

Met meerdere mensen in een huis wonen, betekent herrie. Terwijl de een achter de computer Engelse woordjes moet oefenen, wil de ander rustig de krant lezen. De oplossing komt uit Finland: oordopjes met antigeluid.

27 March 2017 14:22Gewijzigd op 16 November 2020 10:09
De oordopjes van QuietOn produceren tegengeluid waarmee ze herrie van buitenaf effectief neutraliseren.  beeld QuietOn
De oordopjes van QuietOn produceren tegengeluid waarmee ze herrie van buitenaf effectief neutraliseren. beeld QuietOn

Omgevingsgeluid is minder onschuldig dan het lijkt. Het veroorzaakt stress en slaapgebrek, en dat komt gezondheid en welbevinden niet ten goede. Janne Kyllönen –een Finse productontwikkelaar–heeft een oplossing. Kyllönen is ervaringsdeskundige. Als hij een paar jaar geleden in een elektronicazaak op het vliegveld gestrest een geluidreducerende koptelefoon uitprobeert, merkt hij hoe rustgevend dat is. Tegelijkertijd komt hij erachter dat er nogal wat aan het product te verbeteren valt.

Antigeluid

Bij thuiskomst gaat hij aan de slag met een groep mensen die net als hij voor een groot deel ervaring hebben opgedaan bij het Finse telecombedrijf Nokia. Het resultaat is een draadloos setje oordoppen dat een groot deel van het omgevingsgeluid wegfiltert.

De meerwaarde van een oordop die antigeluid produceert, zit vooral in de lage tonen. Gewone oordoppen slagen er vooral in om hoge geluiden zoals spraak te reduceren. Gesnurk, burenoverlast, verkeer, vliegtuigen en het gebrom van windmolens dringen voor het grootste deel door tot in het oor.

Siliconen

Koptelefoons die herrie te lijf gaan met antigeluid zijn niet nieuw, maar waren altijd verre van perfect. Concurrenten van de QuietOn –zoals Kyllönen zijn uitvinding heeft genoemd– slagen er niet in om geluid af te laten nemen tot een acceptabel niveau en kennen weinig gebruiksgemak. De QuietOn is zo licht en klein dat de gebruiker de oordop bijna niet voelt. Zelfs niet als iemand wil slapen en zijn oor op het kussen legt. Er zitten twee siliconen opzetstukjes bij, een grote en een kleine. De vorm daarvan is flexibel en maakt het mogelijk bij bijna alle oren de gehoorgang luchtdicht af te sluiten.

In het gedeelte van de oordop dat in het oor zit, vangt een microfoontje binnenkomende geluidsgolven op. Tegelijkertijd zendt een luidsprekertje het juiste tegengeluid uit. Het resultaat is een uitgedoofde geluidsgolf. De QuietOn levert geen totale stilte op, nuanceert Outi Forsten van QuietOn. „Tegengeluid werkt alleen bij geluiden met een lage frequentie. Het gebrom van een vliegtuig kunnen we met 40 decibel laten afnemen.”

Sirene

Bij hoogfrequente geluiden zoals stemmen en alarmsignalen lukt dat niet. Toch treedt er bij deze geluiden ook een afname op omdat de QuietOn als een gewone oordop fungeert. Het onvermogen van de QuietOn om hoge tonen met tegengeluid te reduceren, is niet meteen een beperking, meent Forsten. „Het betekent dat je iemand die naast je staat kunt verstaan als hij hard praat, en dat je ook in staat bent om een sirene op te pikken.” De QuietOn kost 187 euro en wordt wereldwijd gratis verzonden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer