Veel doden in Irak
Door geweld in Irak zijn binnen een etmaal meer dan veertig doden gevallen. Een Amerikaanse militaire woordvoerder maakte bekend dat alleen al in de hoofdstad Bagdad zeker 21 Iraki’s zijn gedood. Britse troepen doodden in het zuiden van Irak zeker twintig militieleden.
Veertien Iraki’s werden gedood bij een operatie in Sadr City in noordoost–Bagdad, waar de radicale geestelijke Moqtada al–Sadr veel aanhangers heeft. In het westen van Bagdad kwam een Amerikaanse patrouille onder vuur. De Amerikanen schoten terug en doodden zeven Iraki’s.
Britse soldaten hebben ongeveer twintig Iraakse verzetsstrijders gedood tijdens een vuurgevecht in het zuiden van Irak. Dat gebeurde ten noorden van de stad Basra. Het ministerie van Defensie in Londen deelde mee dat twee Britse militairen lichtgewond zijn geraakt.
De rebellen sneuvelden tijdens een vuurgevecht met een patrouille die collega’s kwam bijstaan die in een hinderlaag waren gelopen. Toen de versterking vanuit Basra arriveerde, liep ook die in een hinderlaag. De rebellen brachten een bom tot ontploffing en bestookten de Britten met mortiergranaten, raketgranaten en machinegeweren. De Britten schoten terug en doodden daarbij ongeveer twintig Iraki’s. Dertien anderen namen zij gevangen.
In Washington kondigde ondertussen de Amerikaanse president Bush aan dat zijn troepen in Irak zullen blijven „totdat de Iraki’s hun land zelf kunnen beveiligen". Over een eventuele terugtrekking op verzoek van de Iraakse interim–regering die het roer op 1 juli moet overnemen, repte Bush niet in zijn wekelijkse radiotoespraak.
Minister van Buitenlandse Zaken Powell had vrijdag nog gezegd dat de Amerikanen op verzoek van de Irakezen zouden vertrekken. Hij zei erbij dat hij zo’n verzoek niet verwachtte.
Bepaalde hardhandige ondervragingsmethoden van verdachten in Iraakse gevangenissen zijn vanaf nu verboden. Dat hebben anonieme functionarissen van het Amerikaanse ministerie van Defensie gezegd na het schandaal dat veroorzaakt werd door de publicatie van foto’s van gemartelde gevangenen in Irak.
Het gaat onder meer om het onthouden van slaap, het beroven van verdachten van ’zintuiglijke functies’ en het vasthouden van de arrestanten in posities die „belastend zijn voor het lichaam". Eerder waren deze methodes alleen toegestaan na toestemming van hoge militaire commandanten in Irak, nu zijn ze in het geheel verboden.
De door de Verenigde Staten geleide coalitietroepen in Irak hebben bewoners van de heilige stad Karbala zaterdag opgeroepen de stad te verlaten. Er wordt al dagenlang zwaar gevochten tussen Amerikaanse militairen en het Mahdi Leger, de militie van de radicale sjiitische geestelijke Muqtada al–Sadr. De coalitie kwam tot de oproep na de dood van drie burgers bij gevechten tussen de militie en Amerikanen. Zeven burgers raakten gewond.