Binnenland

Verkeersplan Peijs strikter dan gedacht

Het nieuwe alcoholbeleid van verkeersminister Peijs komt erop neer dat weinig ervaren autobestuurders in de praktijk zelfs niet één glas meer mogen nuttigen voor ze achter het stuur stappen. Dat maakte vice-premier Zalm vrijdag duidelijk.

Redactie politiek
14 May 2004 22:05Gewijzigd op 14 November 2020 01:14

Zalm liet vrijdag na afloop van het wekelijkse kabinetsberaad weten dat het plan van Peijs onverkort steun krijgt van de ministerraad. Dat betekent dat het wettelijk toegestane alcoholpromillage in het bloed voor bestuurders die nog geen vijf jaar hun rijbewijs hebben, omlaag gaat van 0,5 naar 0,2 promille.

Eerder deze week berichtten diverse media dat dit neerkomt op maximaal één glas bier. Dat werd door Zalm echter nadrukkelijk gecorrigeerd. Volgens de vice-premier kan ook één glas al makkelijk leiden tot een alcoholpromillage van meer dan 0,2. Hij vertelde dat het kabinet nog overwogen heeft de grens omlaag te trekken naar 0,1. In bepaalde gevallen zou dan echter al het eten van een kersenbonbon leiden tot wetsovertreding, aldus Zalm.

Onderdeel van het plan van minister Peijs is verder dat automobilisten die binnen vijf jaar twee keer flink over de schreef gaan, straks hun rijbewijs kwijtraken. Ieders persoonlijke situatie wordt straks bijgehouden via een puntensysteem. Strafpunten worden verdiend door te snel rijden, rijden onder invloed, het veroorzaken van een verkeersongeval en andere „ernstige” verkeersovertredingen.

Verder wil het kabinet met de hoogte van de boete die aan een overtreding kleeft, beter laten zien hoe ernstig de bestuurder in de fout is gegaan. Wie straks 30 kilometer te hard rijdt, krijgt volgens de „glijdende boeteschaal” een fiks hogere boete dan iemand die met 15 kilometer te veel de camera’s voorbij flitst. Per 2006 wil het kabinet dit systeem van „naar verhouding zwaarder” straffen doorvoeren.

De maatregelen zijn bedoeld om de verkeersveiligheid te vergroten. Het verlagen van de alcohollimiet voor de beginnende bestuurders levert volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) twaalf verkeersdoden en honderd ziekenhuisopnamen minder per jaar op.

Naast aanscherping van de regels wil het kabinet ook de pakkans van de overtreders vergroten. In de loop van dit jaar krijgt de politie twintig extra auto’s met videosurveillance.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer