Zuid-Europa wil Dijsselbloem weg hebben
De Portugese premier Antonio Costa vindt dat Jeroen Dijsselbloem moet opstappen als eurogroepvoorzitter. Een opmerking van Dijsselbloem over het belang om de begroting op orde te houden is Costa en vertegenwoordigers van andere landen uit Zuid-Europa in het verkeerde keelgat geschoten.
Dijsselbloem zei dit weekeinde in de Frankfurter Allgemeine Zeitung dat „ik niet al mijn geld aan drank en vrouwen (‘Schnaps und Frauen’) kan uitgeven om daarna om hulp te vragen”. Vooral de sociaaldemocraten uit Zuid-Europese landen, die het door de Noord-Europese landen gedicteerde bezuinigingsbeleid afwijzen, uiten felle kritiek.
Dinsdag weigerde de eurogroepvoorzitter zijn woorden terug te nemen. „Zijn boodschap geldt voor de hele eurozone: solidariteit komt met verplichtingen. Dat geldt voor het persoonlijk, nationaal en internationaal niveau”, aldus zijn zegsman. Diezelfde dag werd bekend dat Dijsselbloem doelwit was van een van de acht bombrieven die in Athene werden onderschept.
De demissionair bewindsman betreurt de ontstane ophef over zijn uitspraak en wijst erop dat zijn „Nederlandse directheid” niet altijd wordt gewaardeerd en begrepen. Hij vindt niet dat zijn positie als voorzitter van de eurogroep in het geding is.
De rel speelt op nu er vragen zijn over de toekomst van Dijsselbloem als eurogroepvoorzitter. Zijn termijn loopt af in januari. Zolang er geen nieuw kabinet is in Nederland kan de PvdA’er aanblijven. Wat er moet gebeuren als er een nieuwe minister is voor zijn termijn eindigt, „laat ik aan de eurogroep over” om te beslissen, zei Dijsselbloem eerder in Brussel. De Spanjaard Louis de Guindos is een van zijn rivalen. Die aast al sinds 2015 op de baan, maar de eurogroep koos toen voor Dijsselbloem.