Schadeclaims na blokkade bewoners Vinkenslag
In totaal hebben 170 bedrijven een schadeclaim ingediend tegen bewoners van woonwagenkamp De Vinkenslag in Maastricht. Ze hebben dit gedaan wegens een wegblokkade van de A2 in Maastricht op 14 april.
De claims zijn gebundeld door de Kamer van Koophandel (KvK), de gemeente Maastricht en de Limburgse Werkgeversvereniging (LWV) in Roermond. Volgens de LWV gaat het om een totaalbedrag van bijna 400.000 euro. Vooral bedrijven uit Limburg willen hun schade door de blokkade verhalen op de kampbewoners.
LWV, Maastricht en KvK sturen de claims door naar de officier van justitie in Maastricht met het verzoek deze te voegen bij de strafzaak die het openbaar ministerie tegen de actievoerders voorbereidt.
Als gevolg van de wegblokkade ontstond er in de wijde omgeving van Maastricht een verkeersinfarct, waarbij lange files ontstonden en het verkeer urenlang stilstond. Veel bedrijven leden daardoor financiële schade. Ook artsen en patiënten van het Academisch Ziekenhuis Maastricht kwamen te laat voor hun afspraak.
Zo’n 400 agenten en leden van de mobiele eenheid vielen daags na de blokkade De Vinkenslag binnen. De politie zette onder meer een helikopter in. Er werden zestien mensen gearresteerd.
Burgemeester Leers van Maastricht verkeert al langere tijd op voet van oorlog met de woonwagenbewoners van De Vinkenslag. Leers wil dat er een eind komt aan de wantoestanden op het kamp. Zo wordt er volop wiet geteeld.
De bewoners van De Vinkenslag betaalden jarenlang veel minder belasting dan de gewone burger. Staatssecretaris Wijn (Financiën) wil een eind maken aan het lage tarief voor de inkomstenbelasting voor woonwagenbewoners.