CGK-pioniersplek Rotterdam-Beverwaard houdt open dag
”Meer dan Beverwaard” is een van de missionaire pioniersplekken van de Christelijke Gereformeerde Kerken die zaterdag de deuren opende. Mensen konden proeven hoe in een periode van zeven jaar in deze Rotterdamse wijk een missionaire gemeente van de grond kwam.
Langzaam druppelen de mensen binnen. De teller blijft steken bij vijftien. Toch is ds. J. Nutma blij dat hij kan laten zien wat er in een pioniersplek gebeurt. Deputaten evangelisatie van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK), waarvan de predikant uit Gorinchem voorzitter is, faciliteerde afgelopen twee zaterdagen voor de derde keer op rij in totaal acht plaatsen in Nederland open dagen van missionaire pioniersplekken.
Toen in de jaren tachtig van de vorige eeuw de Rotterdamse wijk Beverwaard werd gebouwd, was een plek voor een kerk niet nodig. De wijk telt nu 12.000 inwoners. Zeven jaar geleden is ds. B. van Zuijlekom, predikant van de samenwerkingsgemeente Rotterdam-Zuid (christelijke gereformeerde kerk en gereformeerde kerk vrijgemaakt), samen met Leen van Waardenberg en Missionaire Arbeid Rijnmond, in Beverwaard begonnen een pioniersplek op te zetten. Eerst werd onderdak gevonden in een school en sinds drie jaar in wijkcentrum Focus, waar ook House of Hope een plek heeft. Elke zondag komen hier tussen de veertig en tachtig mensen bijeen. Ze komen uit de wijk en sommigen uit het asielzoekerscentrum (AZC). Het zijn Antillianen of komen uit Afghanistan, Irak, Iran, Kaapverdië, Kameroen, Nigeria, Sudan en Suriname.
Voor Van Zuijlekom en Van Waardenberg „een prachtig scala aan culturen, zichtbaar in kleding, in manieren waarop je God groot maakt en in hoe je de Bijbel leest. Verschillen die vaak lastig zijn, maar waarvan de moederkerk ook kan leren. Want is die niet te vaak te veel naar binnen gekeerd en te terughoudend?” vraagt Van Waardenberg zich af.
Dat onderschrijft ook zijn schoondochter. Het is haar grote droom dat ook in haar woonplaats Rozenburg zo’n laagdrempelige ontmoetingsplek komt.
De voorzitter van deputaten evangelisatie van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt in het Rijnmondgebied herkent die droom. „Wij zijn opgegroeid in een gesloten wereld die niet gesloten moet zijn.”
De christelijke gereformeerde Nunspeters Jan en Joke Harms zijn nieuwsgierig wat er hier in deze pioniersplek allemaal gebeurt.
Ds. Van Zuijlekom is door Iraniërs op het spoor gezet hoe hij Jesaja 45 moet lezen. „Kores is als een Willem van Oranje als koning aangesteld door de God van Israël. Hij breekt de deuren van het Perzische rijk open.”
De predikant ziet daarin een wonderlijke verbinding tussen Israël en Perzië. „Zo wordt Israël een stukje van de wereld, staan wij als kerk in die beweging en zoekt God ons ook in 2017”, zegt de predikant. Hij is dankbaar dat in zijn pioniersplek „mensen tot geloof komen en worden gedoopt.”
De predikant is als pionier in Beverwaard gestopt. Hij wordt weer gemeentepredikant en blijft nog een dag in de week werken in het AZC.
Candy uit Nigeria vertelt hoe ze in ”Meer dan Beverwaard” „geloofsverbondenheid” ervaart. Dulse uit Curaçao ontdekte dat niet God haar de rug had toegekeerd, maar dat zij het was.
Een man, afkomstig uit een christelijk gezin in Irak en nu in het AZC, deed nergens aan. Zijn vrouw, streng moslima, kwam in contact met ds. Van Zuijlekom. Ze is de Bijbel gaan lezen en kwam tot geloof. Het hele gezin is gedoopt.
In zeven jaar tijd is de pioniersplek ”Meer dan Beverwaard” uitgegroeid tot een volwaardige gemeente. Er worden Alphacursussen, een toetredingscursus en een cursus discipelschap gegeven. Verder wordt er elke week een wijkmaaltijd georganiseerd. Er is ook een kinderbijbelclub, waaraan ook leden van de hersteld hervormde gemeente van Ridderkerk-Slikkerveer op persoonlijke titel meewerken.