Rijksmuseum krijgt topstuk TEFAF in bruikleen
Het Rijksmuseum in Amsterdam krijgt een bijzonder kunstwerk in bruikleen dat nog tot zondag is te zien op de kunst- en antiekbeurs TEFAF in Maastricht. Het gaat om twaalf albums met 750 aquarellen van dieren, vogels en planten gemaakt in opdracht van keizer Rudolph II (1552-1612), maakte het museum vrijdag bekend.
De keizer van het Heilige Roomse Rijk is een van de belangrijkste kunstverzamelaars uit de geschiedenis. Zijn lijfarts en kunstenaar Anselmus de Boodt uit Brugge maakte en verzamelde de tekeningen tussen 1596 en 1610. Een particulier verzamelaar heeft de albums gekocht op de kunstbeurs om ze in langdurig bruikleen te geven aan het Rijksmuseum.
„Dit was de absolute sensatie op TEFAF”, zegt museumdirecteur Taco Dibbits. „Bijna nooit komt iets op de markt dat gemaakt is voor keizer Rudolph II. De kleuren zijn bijzonder fris wat de tekeningen levendig maakt en een lust voor het oog.”
De kleurrijke aquarellen tonen veel dieren en bloemen uit het begin van de Gouden Eeuw, waaronder honden, katten en paarden. Ook worden exotischer exemplaren weergegeven zoals struisvogels, walrussen, stekelvarkens en zelfs uitgestorven dieren zoals de dodo, en een draak.
De keizer stierf voordat het enorme project klaar was. De Boodt kreeg vervolgens zijn geld niet, waarop hij de tekeningen mee terug nam naar zijn geboortestad Brugge. De albums bleven nog twee eeuwen in de familie. Negentien jaar geleden kwamen ze in handen van een handelaar in manuscripten, Heribert Tenschert. Hij deed nog lange tijd onderzoek naar de werken en bracht ze nu, op TEFAF, naar buiten. Hoeveel geld er precies voor de albums is betaald, is niet bekend. Volgens een woordvoerder van de beurs gaat het echter om een bedrag met „zeven cijfers”.