Politiek

Schippers gaat na weekend formatie verkennen

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid gaat onderzoeken welke partijen een nieuw kabinet kunnen gaan vormen. Ze begint na het weekeinde met haar verkenning. Uiterlijk woensdagochtend moet ze klaar zijn met haar werk. „De termijn is krap”, erkende ze.

ANP
16 March 2017 17:46Gewijzigd op 16 November 2020 10:03

Schippers is benoemd op voordracht van haar VVD. Die partij won de verkiezingen woensdag en krijgt daarmee het voortouw in de formatie. De liberalen behaalden 33 zetels en blijven daarmee - ondanks een verlies van acht zetels - veruit de grootste partij in de Tweede Kamer.

Op verzoek van de fractievoorzitters gaat de verkenner pas maandag aan de slag. Dat geeft hen even tijd om bij te komen na een intensieve campagne. Schippers werd benoemd na overleg van Arib met alle dertien leiders van de nieuw gekozen partijen in de Kamer.

Alle dertien gaan langs bij Schippers. Zij geven aan naar welke coalitie moet worden gekeken. De verkenner komt dan in haar verslag met een voorstel welke coalitie moet worden onderzocht. Mogelijk noemt zij ook al een of meer informateurs.

In de Elsevier van deze week zegt Schippers dat een regeerakkoord geen boekwerk moet worden. „Met vier, vijf partijen wordt het een hele klus om het niet te gedetailleerd te maken. Belangrijker is het smeden van vertrouwen. En het maken van procesafspraken.”

De Tweede Kamer debatteert volgende week donderdag over de verkiezingsuitslag. Dan wordt ook het verslag van de verkenner besproken. De Kamer wijst dan een of meer informateurs aan die aan de slag gaan met de vorming van een nieuw kabinet.

Het is de tweede keer dat op deze manier wordt gewerkt. Voorheen lag het initiatief bij het staatshoofd. De Kamer nam dat in 2012 over. De koning is inmiddels wel geïnformeerd over de laatste stand van zaken, meldde Arib. De Kamer moet donderdag besluiten hoe hij verder op de hoogte wordt gehouden.

Verwachting is dat VVD, CDA en D66 de kern gaan vormen van een nieuw kabinet. Om een meerderheid te krijgen moet er een vierde partij bij. Met de ChristenUnie heeft deze combinatie een meerderheid in zowel Tweede als Eerste Kamer. De ChristenUnie heeft gezegd dat eerst met GroenLinks moet worden gesproken.

GroenLinks van Jesse Klaver is een van de winnaars van de verkiezingen. De partij won tien zetels en komt daarmee uit op veertien. Ook D66 en het CDA wonnen, respectievelijk zeven en zes zetels. De PVV werd de tweede partij met twintig zetels, maar die is door de meeste partijen uitgesloten. De huidige coalitiepartner van de PvdA ging terug van 38 naar negen zetels.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer